DİYARBAKIR

Diyarbakır’da esnaf, işadamı ve müteahhitlere korku salmışlar

Organize suç örgütü lideri Oğuz Sorguç çetesine yönelik düzenlenen operasyonda yakalanan 14’ü tutuklu 24 çete üyesi hakkında hazırlanan iddianame tamamlandı.

Abone Ol

Diyarbakır’da haraç almak için  esnaf, işadamı ve müteahhitlere ait şantiye ve işyerlerini kurşunlayarak çevreye korku salan suç örgütü lideri olmak suçundan aranırken yurtdışına kaçan Oğuz Sorguç çetesine yönelik bir süre önce polis yaptığı operasyonda 24 zanlıyı yakaladı, bunlardan 14’ü tutuklandı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca çeteye ''Suç örgütlerinin oluşturdukları korkutucu güçten yararlanılarak, yol kesip suç örgütüne yarar sağlamak için gece vakti silahla birden fazla kişi ile yağma. Cebir tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, özel hayatın gizliliğini ihlal etmek, özel hayata ilişkin görüntü ve sesleri ifşa etmek’’ suçlarından iddianame hazırlandı.

22 KİŞİ MAĞDUR

İddianamede çete üyelerinin haraç istediği ve tehdit ettiği işadamı, oto galerici, müteahhit ve esnaf oluşan 22 kişi mağdur olarak yer alırken, çete üyelerinin özellikle yaşları küçük çocukları daha az ceza almaları için silahlı eylemlerde kullandığı vurgulandı.

Kamuya açık alanlarda kasten yaralama suçlarını işleyerek halkın can güvenliğini tehlikeye sokarak halk üzerinde korku ve panik oluşturup baskı kurdukları belirlenen çete, suç işlemeyi alışkanlık haline getirip haksız kazanç sağlayan yasadışı organizasyon olduğu aktarıldı.

DİYARBAKIR’DAKİ ÖRGÜT LİDERİNE ‘’HOCA’' LAKABI

Sanıkların muhbir bilgileri, telefon dinleme kayıtları, fiziki takiplerle elde edilen delillerle, Diyarbakır’da çok sayıda işyerini kurşunladıkları, yağma suçunu işledikleri, haraç vermeyi reddeden oto galerici, arazi sahipleri ve müteahhitlik yapan iş insanlarının şantiyelerini kurşunlayarak sindirmeye çalıştıkları belirtilen iddianamede, Diyarbakır’da örgütün lideri konumundaki İbrahim Halil Doğan’ın yasadışı faaliyetleri organize ettiği ve gizliliğini sağlamak için kendisine ‘’Hoca'' diye hitap edildiğine yer verildi.

Çete üyelerinin vatandaşlar arasında kendilerini PKK ve IŞİD gibi terör örgütleri ile ilişkili oldukları ve dağlarda savaştıkları algısıyla insanlar üzerinde korku ve baskı yaratıp bu söylemleri kullanarak alacak verecek meselelerine dahil olup tahsilat yaptıkları, bireysel olarak şahıslardan silah veya para talep ettikleri, şahısları kaçırıp işkence ederek videolarını çektikleri vurgulanan iddianamede istenen para veya silahın verilmemesi durumunda videolarını internet ortamında yaymakla tehdit ettikleri, iş yeri sahipleri ile bizzat veya aracılar vasıtasıyla görüşerek para istedikleri, para istenen işadamlarında korku uyandırmak için veya istenen parayı alamadıklarında araçlarını veya iş yerlerini kurşunladıkları belirtildi.

(SÖZCÜ