Diyarbakır'ın Eğil ilçesinde bulunan tarihî antik gizli tünellerin sırları gün yüzüne çıkıyor.
Yaklaşık 20 bin yıl önce insan geçişlerine rastlanan Eğil'de üç tarafı derin vadilerle çevrili, bir tarafı ise oyularak yekpare kaya üzerine oturtulan Eğil Kalesi`nde, 2021 yılında başlatılan kazılarla gizemli antik 4 tünelden 2'si ortaya çıkarıldı.
Dicle Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vecihi Özkaya Başkanlığında yürütülen kazılarda, gizli tunellerin yanı sıra dehlizler ve odalar olduğu bildirildi.
İKİ TÜNEL IŞIKLANDIRILDI
Fotoğraf: Eğil kalesindeki 4 tünelden 2'si ortaya çıkarıldı
Arkeolojik kazılarda toplamda dehlizler ve odaların yanı sıra antik gizemli 4 tünel tespit edilirken, bunlardan ikisi ortaya çıkarılarak ışıklandırıldı. Diğer iki tünelin de ortaya çıkarılmasıyla 4 tünelin biribirleriyle bağlantısının sağlanacağı bildirildi.
ANİ SALDIRILAR İÇİN KULLANILIYORDU
Fotoğraf: Kazı Başkanı Özkaya (solda) Kaymakam Hülür (sağda)
Eğil Kaymakamı Volkan Hülür, ortaya çıkarılan iki tünelin ışıklandırıldığı, merak uıyandıran diğer 2 tünelin açılması çaşışmaların devam ettiğini söyledi.
Eğil Kalesi'nin, hakim olan tüm medeniyetlerce güvenlik ve yaşam alanları olarak kullanıldığını kaydeden Hülür, ''Bu tüneller, ani saldırı girişimlerine karşı stratejik noktaları saklama amacını taşıyor. Normal zamanlarda ise bu alanda yaşanan karmaşa, kaleyi kör nokta ve değerli verilere sahip bir yapı haline getiriyor'' dedi.
Hülür, antik Eğil Kalesi'ni turistik bişr cazibe merkezi haline getirmeyi amaçladıklarını da kaydetti.
YILDA 400 BİN TURİST AĞIRLIYOR
Fotoğraf: Baraj Gölü'ne kadar inen tünellerden birinin girişi
Eğil'in yılda 400 bin ziyuyaretçiyi ağırladığını ve bu rakamın daha yukarı çıkarılması amacıyla çalışmalar yürttüklerini ifade eden Hülür, ''Yılda 400 bin ziyaretçiyi ağırlayan Eğil Kalesi, turistleri çekme çabalarını sürdürüyor'' dedi.
Hülür, antik kalenin, tarihi ve doğal güzellikleriyle birlikte ziyaretçilerin ilgisini çekmeye devam ettiğini belirterek, kazı çalışmalarının, gizemli geçmişi gün yüzüne çıkarmak adına heyecan verici bir yolculuğu sürdürdüğünü ifade etti.
Atkeoloji Başkanı Vecihi Özkaya da, 2021 yılında daha kazılara başlamadan Hıristiyanlığın 4 mezhebi tarafından kutsallığı kabul edilen mağara kilisede yaklaşık 40 gümüş ve tunç sikke bulduklarını belirterek, ''1862'li yıllarda oryantalistlerin, seyyahların notlarına baktığımızda bölgeye gelen seyyahlar Eğil'e uğramadan geçmemişler'' dedi.