DİYARBAKIR

Diyarbakır'da o kaledeki yeraltı tapınağının giriş kapısı belirlendi

Abone Ol


Diyarbakır'ın Çınar ilçesindeki Zerzevan Kalesi'nde yürütülen kazılarda, Mithras dinine ait 1900 yıllık Yeraltı tapınağının giriş kapısı belirlendi.

Çınar ilçesine 13 kilometre uzaklıktaki Demirölçek Mahallesi yakınlarında bulunan, Roma İmparatorluğu döneminde ''askeri yerleşim'' olarak kullanılan Zerzevan Kalesi'ndeki kazılar sürüyor.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne yer alan ve 2014 yılında başlatılan kazıla Kültür ve Turizm Bakanlığı, Valilik, Diyarbakır Müzesi, Çınar Kaymakamlığı ve Dicle Üniversitesinin katkılarıyla devam ediyor.

SIĞINAKLAR VE GEÇİTLER BULUNDU

Kazılarda, toplam 60 dönüm alan üzerinde 12-15 metre yüksekliğinde ve 1200 metre uzunluğunda sur kalıntısı, 21 metre yüksekliğinde gözetleme ve savunma kulesi, kilise, yönetim binası, konutlar, tahıl ve silah depoları, kaya mezarları, su kanalları ile 54 su sarnıcı, yer altı kilisesi, 400 kişinin sığacağı yer altı sığınağı, konutlar ve gizli geçitler, milattan sonra 4. yüzyılda Hristiyanlığın benimsenmesiyle önemini kaybeden, dönemin Mithras dinine ait yer altı tapınağı ve birçok eser ortaya çıkarıldı.

TAPINAĞIN KAPISI BULUNDU

Kazılarda, Mithras Tapınağı'nın anıtsal ana giriş kapısı ile tapınağın altında birçok yapı tespit edildi.

Kazı Başkanı Doç. Dr. Aytaç Coşkun, kalenin 3 bin yıllık tarihe sahip olduğunu belirterek, kaledeki arkeolojik kazı ve restorasyon çalışmalarında 9. sezonu tamamladıklarını belirtti.

Kalede birçok noktada kazıların devam ettiğini ifade eden Coşkun, kazılarda bu yıl ''Mithras kutsal alanı''nda yoğunlaşacaklarını kaydetti.

ROMANIN GİZEM DİBİ

Coşkun, tapınakta yeni yerler tespit ettiklerini ifade ederek, 1900 yıllık kutsal alanda seremonilerin başladığı en önemli alanlardan birini tespit ettiklerini ve çalışmalara burada yoğun şekilde devam ettiklerini söyledi.

''Hem keşfettiğimiz kutsal alanın anıtsal giriş kapısında hem de törene gelen Mithrasçıların konakladığı yerlerde çalışmaları devam ettiriyoruz. Kutsal alanın şu an üst kısmında çalışıyoruz'' dyen Coşkun, yer altında da birçok yapı tespit ettiklerini ve Mithras'ın aslında büyük bir kompleks olduğunu bildirdi.

Coşkun, şöyle dedi:

''Tapınağın etrafında konaklama yerleri var. Roma'nın gizem dininde bütün törenler ve ayinler gizlilik içerisinde yapılıyor. Kalenin altında da birçok yapı jeoradarla tespit edildi. Kutsal alandakiler dini amaçlı, kalenin içindekiler de yiyecek deposu ve savaş zamanında sığınak olarak kullanılıyordu.''

ZİYARETÇİ SAYISINDA HEDEF 500 BİN KİŞİ

Coşkun, kaledeki çalışmaların, bölgenin tarihini aydınlatma ve turizm açısından çok önemli olduğunu daq ifade ederek, kaleyi yılda ortalama 400 bin kişinin ziyaret ettiğini hedeflerinin 500 bin ziyaretçi olduğunu kaydetti.