DİYARBAKIR

Diyarbakır'da okuduğu destanla ödüllendirildi

Diyarbakır'da Osmanlı padişahının huzuruna çıkarak okuduğu destanı beğenilen sanatçı ödül kazandı.

Abone Ol


Diyarbakır, yüzyıllar boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle öne çıkan bir şehir. Kadim kentte, 1600-1900'lü yıllar arası, daha çok klasik sanat musikisi ve tekke musikisinin icra edildiği bir dönemdi. 1638'ten günümüze ulaşan Türk halk musikisi formundaki tek eser, koşma türündeki Yaş Destanı'dır.

BAĞDAT SEFERİ İÇİN GELDİĞİ DİYARBAKIR'DA KONAKLADI

Osmanlı padişahlarından Sultan IV. Murat 1638’de Bağdat seferine giderken, 3 Eylül 1638 Cuma günü Diyarbakır’a gelir ve 10 gün konaklar.

Diyarbakır'da, şehrin ileri gelenlerinden Şeyh Aziz Mahmud, kendisine ait Çârbağ Köşkü'nde (Kavs/Cihannüma Köşkü) IV. Murad için büyük bir ziyafet verir.

HAMRAVAT SUYUYLA ÖDÜLLENDİRİLDİ

IV. Murad burada, sesinin güzelliğiyle bilinen dönemin sanatçısı Hacı Eftal Efendi'yi huzuruna çağırır ve kendisine hayatı anlatan bir eser okumasını ister. 

Hacı Eftal Efendi de Yaş Destanı’nı okur. Bu destanı çok beğenen Sultan IV. Murat, Hacı Eftal Efendiyi tebrik eder ve Mimar Sinan’ın kalfalarından Kasım Çelebi’ye emir vererek Hamravat suyunun evine çekilmesini ister. Verilen emir üzerine Eftal efendinin evine Hamravat suyu çekilir.

Bu olay, Diyarbakır'ın kültürel ve tarihsel zenginliğine bir örnek teşkil ederken, aynı zamanda Osmanlı dönemi sanat ve edebiyat hayatına ışık tutuyor.