Diyarbakır'ın Dicle ilçesinde, taşımalı eğitim gören öğrencilerin günlük yemek paralarıyla oyun salonu yapıldığı ortaya çıktı.

Sözcü'de yer alan Özgür Cebe'nin haberine göre, Diyarbakır’da bir gıda mühendisinin CİMER'e şikayetiyle Milli Eğitim Bakanlığı'nca ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne gönderilen ödeneğin nasıl heba edildiği ortaya çıktı.

YEMEK PARASIYLA OYUN SALONU

Bazı ilçe milli eğitim müdürlükleri yemek işini öğretmenevleri aracılığıyla, bazılarının da mesleki teknik liselerin mutfağında kalite standartları dışında eksik gramajla yaptıkları öğrenildi.

Dicle İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün, bakanlığın öğrenciler için gönderdiği günlük istihkakın yüzde 60’ını kullanıp geri kalan yüzde 40’ını kasada biriktirip öğretmenevinin tadilatı, oyun salonu, bahçeye çardak ve kamelya gibi amaç dışı işlerde kullanarak çocukları gün boyu açlığa mahkûm ettiği ortaya çıktı.

Çocukların günlük protein ihtiyacının karşılanması için 20 ila 80 gram arasında et yemeleri ve C vitamini ihtiyacının karşılanması için meyve alımını bakanlık zorunlu kılıyor.

ETLİ SULU YEMEK DİYE SALÇALI SU VERİLİYOR

Kuru fasulye ve nohut yemeği diye çocuklara yedirilen yemeğin içinde et ve kuru bakliyatın olmadığı belirlenirken, çocuklara etli sulu yemek diye hiçbir besin ve vitamin değeri içermeyen salçalı su yedirildiği belirtildi.

Diyarbakır'da tarih boyunca 31 aşiret yer almış! Diyarbakır'da tarih boyunca 31 aşiret yer almış!

Yoğurtlu cacık diye verilen yoğurt oranı düşük, su oranı yüksek ayranın içinde salatalık olması gerekirken, birkaç nane yaprağı olması da gözlerden kaçmadı.

Bakanlık şartnamesine göre, kullanılmasına gereken etin 6’da 1’inin, kuru bakliyatın da 3’te 1’inin kullanılarak çocukların aç bırakıldığı öğrenildi.

Gönderilen ödeneğin yüzde 40’ının kasada biriktirilip öğretmenevinin tefrişat işlerine harcanması kurum içinde rahatsızlık yarattı.

GIDA MÜHENDİSİNDEN ŞİKAYET

Dicle Öğretmenevi'nde 2023-2024 eğitim ve öğretim döneminde çalışan ve konuyu CİMER’e şikâyet eden gıda mühendisi, çocukların hak edişlerinin başka işlerde kullanılmasına ve çocukların proteinsiz bırakılmasına karşı çıktığı için iş akdinin feshedildiğini söyledi.

Vicdan azabı yaşadığı için defalarca Dicle  Öğretmenevi Müdürü Osman Özkan’ı uyardığını ifade eden gıda mühendisi, şöyle dedi:

''Diyetisyen getireceğiz’ denilerek işime son verildi. Çocuklara yapılan yemek zulmünü görüp bu duruma sessiz kalmak, onların işlediği suça ortak olmak anlamına gelmektedir. Öğrencilerin yemeğinin çalınması bir gıda mühendisi olarak bende ağır travma etkisi yarattı. Aylarca psikolojik destek aldım. Çocukların boğazından geçecek olan bir lokmaya göz dikilen bu usulsüzlüklerin önüne geçilmesini istiyorum. Devletimizin geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza sahip çıkaracağına olan inancım tamdır.''

ERGANİ'DE DE AYNI DURUM

Skandalın sadece Dicle ilçesiyle sınırlı olmadığı, Ergani ilçesinde de benzer bir durum yaşandığı, öğrenci yemeklerinin, rutubetli ve haşerelerin kol gezdiği bir bodrumda hazırlandığı belirtildi.

(SÖZCÜ)

Editör: EYYUP KAÇAR