SİYASET

“Diyarbakır’da STK’lar ve devlet arasında normal olmayan ilişki var”

Abone Ol

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Diyarbakır’ın 7 yıldır seçilmişler tarafından yönetilmediğini ve sivil toplum kuruluşları ile devlet kurumları arasında normal olmayan bir ilişki olduğunu söyledi. 

“7 YILDIR SEÇİLMİŞLER YÖNETMİYOR”

TBMM Genel kurulunda Diyarbakır’ın sorunlarını dile getiren CHP Diyarbakır Milletvekili Tanrıkulu, Diyarbakır’ın 7 yıldır seçilmişler değil, kayyımlar tarafından yönetildiğini söyledi. 

“NORMAL OLMAYAN BİR İLİŞKİ VAR”

Diyarbakır’ın güçlü bir sivil toplum geleneği olduğunu da söyleyen Tanrıkulu, “Fakat sivil toplumla devlet kurumları arasında öteden beri geliştirilmeyen, normal olmayan ilişkiler var. Dolayısıyla Diyarbakır Halkının seçilmişlerinin veya sivil toplumunun Hükümete, devlet kurumlarına ulaşması ve bu sorunlar konusunda ortaklaşarak bir çözüm araması da bu ortamda mümkün değil” dedi. 

Deprem’den sonra Diyarbakır’da yaşanan sorunları ve Kulp ilçesi ile Batman’ın Sason ilçesi sınırlarında yapılması mahkeme kararı ile durdurulan HES için yeniden olumlu ÇED raporu verilmesini eleştiren Tanrıkulu, konuşmasında şunları söyledi:

“BİTMEYEN BARAJ, GELMEYEN OTABAN …”

“Bitmeyen Silvan Barajı var, Diyarbakır Ovası’nın sulanması açısından. GAP projesinin en önemli ayağı olan sulama kanalları meselesi var; maalesef, bugüne kadar bitirilemedi, enerji ayağı bitirilmesine rağmen, sulama ayağı bitirilemedi. Diyarbakır’da yine otoban meselesi var. Yani, maalesef Diyarbakır bu Hükümet tarafından terk edilmiş bir siyasi merkez olduğu için Urfa’ya kadar gelen otoban Diyarbakır’a kadar projelendirilmedi. Diyarbakır tarihi bir kent; bölgenin siyasi merkezi, bölgenin kültürel merkezi, aynı zamanda sanayi merkezi, ticaret merkezi ve bütün Türkiye’nin, bütün bölgenin, bütün o coğrafyanın gözü Diyarbakır’da. Dolayısıyla, bu otoban projesinin mutlaka hayata geçirilmesi lazım. Hızlı demir yolu projesi Sivas’a kadar projelendirildi ama Sivas ile Malatya arasında, Malatya ile Diyarbakır arasında bir proje bugüne kadar yapılmadı. Diyarbakır’ın Ankara’ya ve İstanbul’a entegrasyonu bakımından da bu hızlı tren projesinin devreye girmesi lazım.”

“SUR KONUSUNDA SESİMİZE KİMSE KULAK VERMEDİ”

Sezgin Tanrıkulu, dünya kültürel miras listesinde yer alan merkez Sur ilçesinden de söz ederek, “7-8 yıl önce büyük bir yıkıma sahne oldu, o zamanlar burada sesimize kimse kulak vermedi, sivil toplumla, yerel dinamiklerle ortaklaşa projeler geliştirilemedi ve maalesef Sur tarihi bağlamından, kültüründen koparılarak başka bir noktaya taşındı ve oradaki yurttaşlarımız mağdur edildi, konutları ellerinden alındı ve yeni konutlar verilmedi. Her gittiğimizde bize bu sorunları aktarıyorlar, burada bunları konuşmaya ve tartışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.