"Bıçak parası" adı altında doktorların hastalardan yasa dışı olarak para talep etmesi, hem vicdanları sızlatıyor hem de zaten zor durumda olan hastaları çaresizliğe itiyor. Peki, "bıçak parası" neden var ve bu sorunun köklü bir çözümü mümkün mü?
BİR YOLSUZLUK SARMALI: BIÇAK PARASI
Bırakınız, bazı doktorların mesleklerini kutsal bir görev olarak görmelerini; alınan maaşların yetersiz olduğunu öne sürerek hastalardan ek para istemeleri ne kadar ahlakidir? Bıçak parası, çoğu zaman ''ameliyat masrafları'', ''malzeme farkı'' gibi bahanelerle meşrulaştırılmaya çalışılıyor. Ancak gerçek şu ki, bu durum tam anlamıyla bir usulsüzlüktür. Hastaneye atanıp maaşını alıyorsunuz, sosyal haklarınızdan faydalanıyorsunuz, buna rağmen ''bıçak parası'' gibi uygulamalara başvurmak hangi etik değerle açıklanabilir?
DİCLE VE GAZİ YAŞARGİL'DEKİ SKANDALLAR
Geçtiğimiz günlerde Diyarbakır'da yaşanan iki ayrı ''bıçak parası'' vakası, bu yaraya tuz bastı.
Dicle Üniversitesi’nden sonra Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde de doktor ve ekibi, hastalardan haksız yere para aldıkları iddiasıyla gözaltına alındı. 207 hastadan para talep edildiği ortaya çıktı. Bu olaylar sadece şikayetler üzerine gün yüzüne çıkıyor. Peki, haksızlığa boyun eğen ya da korkudan ses çıkaramayanlar ne olacak?
ÇÖZÜM YOLLARI
Bu sorunun çözümü, sadece bireylerin vicdanına bırakılamaz.
Yasal Denetimler: Hastanelerde rütin olarak mali denetimlerin ve hasta geri bildirimlerinin kontrol edilmesi şart. Bıçak parası olaylarıyla ilgili şikayet hatları daha etkin bir şekilde işletilmeli.
Cezai Yaptırımlar: Bıçak parası alan doktorlara daha caydırıcı cezalar uygulanmalı. Meslekten men edilme dahil ciddi yaptırımlar gündeme gelmelidir.
Sağlık Sisteminin Yeniden Yapılandırılması: Doktor maaşları yetersizse, bu maaşların arttırılması ve hastanelerdeki çalışma şartlarının iyileştirilmesi gerekir. Ancak bu, etik olmayan davranışların bahanesi olamaz.
Eğitim ve Farkındalık: Tıp fakültelerinde, ''ahlaki meslek ilkeleri'' üzerine daha fazla vurgu yapılmalı ve doktorların, mesleklerinin etik boyutları konusunda bilinçlenmesi sağlanmalı.
SON SÖZ
Bıçak parası, sadece bireysel bir sorun değil, toplumsal bir yaradır. Bu uygulamayı haklı çıkarmaya çalışan her kişi, aslında bir sistemin çökmesine katkı sağlıyor.
Doktorlar, bu toplumun en kutsal görevlerinden birini üstleniyorlar. Ancak, vicdanını ve ahlakını kaybetmiş bir doktor, topluma şifa değil, yara verir. Haksız kazancın önüne geçmek için hepimize görev düşüyor. Sesi çıkan, hakkını savunan bir toplum olmadıkça, bu yara kanamaya devam edecek.