DİYARBAKIR

Diyarbakır'daki mağarada 7 yıl yaşadı!

Abone Ol

Kur'an-ı Kerim'de başına gelenler Kalem Süresi'nde anlatılan Hazreti Yunus'un, tarihi Fiskaya Şelalesi’nin altındaki bu mağarada 7 yıl yaşadığı belirtiliyor.

Rivayete göre, İtiatsizlik nedeniyle denize atıldıktan 40 gün sonra, Cizre ya da kuzey Mezopotamya bölgesinde karaya çıkmayı başaran Hz. Yunus, o zamanki ismi Amid olan  Diyarbakır’a geçer ve 7 yıl boyunca bu mağarada kalır.

Evliya Çelebi de, 1655-1656 yıllarında  Diyarbakır’da bulunmuş ve gördüklerini, duyduklarını seyahatnamesinde şöyle anlatır:

''Yunus'un balığın ağzından çıktıktan sonra Amid'te bulunan Fis Kaya mağarasında 7 yıl kalır. Amid halkının iman etmesi üzerine, 'İliniz bayındır, halkınız devamlı sevinçli ve neşeli, bütün çoluk çocuğunuz uzun ömürlü, soylu ve doğru yolda olsun' diye dua eder.”

Fiskaya Şelalesi’nin altında bulunan tarihi ve kutsal mağaranın turizme kazandırılması isteniyor. Önemli bir inanç merkezi olan Diyarbakır gibi bir şehirde böylesine kutsal bir mekanın henüz turizme kazandırılmamış olması bir eksiklik olarak değerlendiriliyor.

Fiskaya’daki Taş Konak Kafeterya’nın alanı içerisinde bulunan ve işletme tarafından korumaya alınan mağara, bilinmemesine rağmen her yıl bir çok kişi tarafından ziyaret ediliyor.

Çevre düzenlemesi yapılarak turizme kazandırılması istenen mağaranın girişi, iklim koşulları nedeniyle bölgede yetişmesi mümkün olmayan bambu ağaçlarıyla kaplı.

Kafeteryanın işletmecisi Ayla Akkum, işyerini açtığı ilk zamanlardan itibaren mağaranın hikayesini çevrede yaşayan yaşlı kadınlardan dinlediğini söyledi. Mağaranın vatandaşlar tarafından ziyaret edildiğini belirten Akkum, “Buranın turizme kazandırılması için mutlaka çalışma yapılması lazım. Şu anda biz sahipleniyoruz. Profesyonel bir çalışma ile burası inanç turizminin merkez noktalarından biri olabilir. Diyarbakır’da bir çok peygamber ve sahabe kabri var. Burası da Hz. Süleyman Camii’nde bulunan sahabe kabirlerine beş dakika uzaklıkta. Buraya hep birlikte sahip çıkıp turizme kazandırmalıyız”dedi.