Diyarbakır milli eğitimdeki milyonluk sınav ücreti meclise taşındı
Diyarbakır’da, mevzuata aykırı biçimde ASİS Zeka Testi uygulaması için milyonluk ek ders ücretinin alınması meclis gündemine taşındı.
CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkılu, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.
Tanrıkulu, soru önrgesinin gerekçesinde, Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğünün 2022-2023 Eğitim-Öğretim yılı Bilim Sanat Merkezleri Öğrenci İl Tanılama Sınav Komisyonu kurduğu, bu komisyonun 12 Temmuz 2023 tarihinde Diyarbakır Valiliği onayıyla geriye kalan 80 ilimizde olmayan ve mevzuata aykırı biçimde ASİS Zeka Testi uygulaması için ek ders ödeme onayı aldığı iddialarını hatırlattı.
Konu ile ilgili yönetmeliğe de atıfta bulunan Tanrıkulu, “Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğünün, Bakanlık yönetmeliğine ve genelgesine rağmen Valilik onayı ile hafta içi de ek ders aldırdığı, Bilim ve Sanat Merkezi seçmelerinin aşamalarından ASİS Zeka Testi Uygulaması bir sınav olmadığı, bireysel değerlendirme olduğu halde Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğünün yine Valilik onayıyla bu değerlendirmeyi sınav olarak gösterdiği iddiaları gündemdedir. Bu iddiaların doğru olması halinde kamunun milyonlarca lira zarara uğratılması söz konusudur” dedi.
CHP Diyarbakır milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’den yanıtlamasını istediği sorular şöyle:
1. Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğünün ASİS Zeka Testi için Bakanlığınızın onayı olmadan salt Valilik onayıyla ek ders ödemesi aldığı iddiaları doğru mudur?
2. Bakanlığınızca ek derslerin açıkça sadece hafta sonları yapılabileceği belirtilmişken, Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğünün yine Valilik onayıyla hafta içi de ek ders aldırdığı iddiaları doğru mudur?
3. Bilim ve Sanat Merkezi seçmelerinin aşamalarından ASİS Zeka Testi Uygulamasının bir sınav değil, bireysel değerlendirme olduğu halde Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Valilik onayıyla sınav olarak gösterilmesinin izahı ve gerekçesi nedir?
4. BİLSEM öğrenci yerleştirme sürecinde aynı onay ve ücretlendirme geçmiş yıllarda da yapılmış mıdır? Yapılmamışsa, bu ödemenin sadece Diyarbakır'da yapıldığı iddiaları doğru mudur?
5. ASİS Zeka Testi uygulamasının ek ders yönetmeliğinde yer almadığı ve merkezi yapılan sınavlar statüsünde olmadığı için ek ders ücreti ödemesi yapılamayacağı halde 17 Temmuz 2023-15 Eylül 2023 tarihleri arasında günde 6 oturum (30 saat) ek ders tahakkuk ettirildiği, tahakkuk ettirilen 3 aylık ek ders çizelgeleri düzenlettirdiği ve bu şekilde kamunun milyonlarca lira zarara uğratıldığı iddiaları doğru mudur?