Diyarbakır Rehabilitasyon Merkezleri Derneği, karşılaştıkları çift standart ve İl Eğitim Müdürlüğü’nün keyfi uygulamalarına dikkat çekmek amacıyla bir günlük iş bırakma eylemi ve yürüyüş gerçekleştirdi. Diclekent’te yapılan yürüyüşe çok sayıda özel eğitim öğretmeni ve engelli ailesi katıldı. Eyleme katılanlar alkış ve sloganlarla yaptıkları yürüyüşün ardından Özel bir rehabilitasyon merkezinin önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. “Engelimize ışık tutan merkezler karanlıkta”, “Sağlık ve eğitim lüks değil temel bir haktır”, “ Eşit destek olmadan eşit yaşam olmaz”, “ Engellilerin umudu sizin bütçenizden daha değerlidir”, “Amaç karşı olmak değil anlaşmaktır”, “ Ayrımcılık değil adalet” dövizleri taşınan eylemde, Bolu Kartalkaya Kayak Merkezinde bulunan bir otelde çıkan yangında yaşamını yitirenleri anmak için saygı duruşunda bulunuldu.
Ardından basın metnini okuyan Diyarbakır Rehabilitasyon Merkezleri Derneği Başkan Yardımcısı Laleş Ertuğrul, Diyarbakır’da bulunan ve faaliyet gösteren 166 özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinin temsilcileri olarak, yaklaşık 25 bin özel gereksinimli bireyin ve ailelerinin özel eğitimini ve 4 bin 500 personel ile kamunun büyük yükünü üstlendiklerini kaydetti.
Ertuğrul, 2005 yılında bir öğrenci için ödenen aylık özel eğitim ödemesi bir asgari ücret miktarı kadar iken, 2024 yılında bir öğrenci için ödenen tutar asgari ücretin üçte birine tekabül ettiğine dikkat çekti. Ertuğrul, “Bu durum kurumlarımızı ağır bir ekonomik tablo ile karşı karşıya bırakmıştır. Personel, akaryakıt, kira, kırtasiye, eğitim materyali, ısınma, elektrik, gıda vb. kalemlerde öngörülemeyen artışlar olmuştur. Sadece kamunun aktardığı kaynakla hizmeti sürdürme zorunluluğumuz dikkate alındığında çok ivedi olarak gerekli mevzuat düzenlemeleri ile bir öğrenci için ödenen tutar asgari ücretin en az yüzde 50’sine sabitlenmelidir. Ancak bu şekilde kurumların maddi yönden geleceği öngörülebilir düzeye getirilmiş olacaktır” dedi.
ÖDENEK YETERSİZLİĞİ
Resmi okullarda ya da özel okullarda öğrencilerin devamsızlığı ödenek kaybına neden olmazken, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde öğrencinin herhangi bir sebeple eğitime gelememesi durumunda, o gün için hiçbir ödenek yatırılmadığını söyleyen Laleş Ertuğrul, “Öğrenci gelmese bile kurumlar açık, personeller hazır ve servisler güzergâhlarında çalışmaya devam etmektedir. Ancak buna rağmen ödenek kesintileri, kurumları finansal olarak zor durumda bırakmaktadır. Ödeneklerin yetersizliği nedeniyle personellere hak ettikleri maaşların ödenememesi, iş barışını bozmaktadır” diye belirtti.
ÇİFTE STANDARDA TEPKİ
Diyarbakır’daki rehabilitasyon merkezlerine yönelik Eğitim Müdürlüğü’nün çifte standart uygulanarak hiçbir ilde olmayan çapraz denetim ve usulsüz cezaların kesildiğini belirten Laleş Ertuğrul, “Artık bıçak kemiğe dayanmıştır. Bizler bu hukuk tanımayan il ve ilçe milli eğitim idarecilerinden şikayetçiyiz. Kurumlarımıza keyfi hukuksuz ve hiçbir ilde olmayan Çifte standart ve keyfi uygulamalarının sonucu olarak onlarca ceza yazılmıştır ve bu cezaların mahkemeye verilenlerinin tamamı mahkemeler tarafından iptal edilmiştir. Buna rağmen idareciler ve istismarcı çevreler yönetmeliğe göre bir sonraki cezada kurumun kapatılacağını bildiğinden dolayı bu durumu bir tehdit olarak kullanmakta, denetimlerde bir standart oluşturmayıp keyfi ve değişken uygulamalarla ekmek teknemizi sürekli kapatmakla tehdit etmektedirler” dedi.
‘BU SESE KULAK VERİN’
Emekleri hiçe sayılan çalışanlarının alın terine ve haklarına sahip çıkmaya kararlı olduklarını vurgulayan Ertuğrul, “Eğitim ve rehabilitasyon hizmeti, yalnızca sektörel bir sorumluluk değil, aynı zamanda toplumsal bir görevdir. İnancımız odur ki, toplumsal vicdanın sesi her zaman hakkaniyetin yanında olacaktır. Bu çağrımıza kulak verilmesini, sektörde yaşanan adaletsizliklerin bir an önce giderilmesini umut ve talep ediyoruz” diye konuştu.
Açıklama alkışlarla son buldu.