DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, kentteki kayyımlarının belediyelere ait taşınmazları satışa çıkarması hakkında Meclise soru önergesi verdi.
Taşınmaz satışlarında hangi kamu yararı gözetilmekte?
Eren, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından yanıtlanmak üzere TBMM’ye sunduğu soru önergesinde şu ifadelere yer verdi: “Vekili olduğum Diyarbakır ilinde yerel seçimlere 2 ay kalan sürede kayyımlar tarafından belediyelere ait taşınmazların satışları hız kesmeden devam ediyor. Seçilmiş belediye eş başkanlarının görevden alınmaları sonrasında göreve atanan kayyımlar, haksız ve hukuksuz bir biçimde gasp ettikleri belediyelerin kaynaklarını adeta talan etmektedirler. Yolsuzluklar, rant odaklı ihaleler, usulsüz harcamalarla sürekli gündeme gelen kayyımlar giderayak belediyeye ait taşınmazları ve varlıkları da elinden çıkartmaktadırlar. Son olarak Diyarbakır’da kayyımlar toplam değeri 155 milyon TL olarak belirlenen 5 taşınmazı satışa çıkardılar. Amed'de kayyımlar, seçimlere 2 ay kala 5 taşınmazı 155 milyon TL bedelle satışa çıkardı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kayyımı, merkeze bağlı Sur ilçesinde bulunan 2 parsel alanı, Ergani Belediyesi kayyımı ise 3 arsayı satışa çıkardı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin satışa çıkardığı taşınmazlardan biri ticari alan olarak görünürken, diğer satış yapılan yerin konut alanı olduğu görülmektedir. Kapalı teklif usulü ile yapılacak olan ihalede Sur’a bağlı Caruği kırsal mahallesinde 416 ada, 1 Nolu parselde bulunan 3 bin 131,20 metrekarelik ticari alan için 18 Milyon 847 bin 200 TL muhammen bedel belirlendi. Aynı ilçede bulunan 1 Nolu parsel ve 417 Nolu adadaki 17 bin 299,46 metrekarelik konut alanı için ise, 103 milyon 796 bin 760 TL muhammen bedeli belirlenmiştir. Ergani Belediyesi kayyımı ise Kömürtaş Mahallesi’nde bulunan 3 arsayı yaklaşık 31 milyon TL’ye satışa çıkarmıştır. İhalelerin, 6 Şubat’ta kapalı teklif usulüyle yapılacağı belirtilmektedir.”
Taşınmaz satışlarının gerekçesi nedir?
DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren’in kentteki taşınmazların kayyımlar tarafından satışa sunulmasına ilişkin TBMM’ye verdiği önergede sıraladığı sorular ise şöyle:
1-Diyarbakır’da kayyımların adeta yangından mal kaçırırcasına yerel seçimlere 2 ay bir süre kalmışken belediyeye ait taşınmazları satışa çıkarmasının gerekçesi nedir?
2-Bu satışlar hangi ihtiyaç doğrultusunda belirlenmiştir?
3-Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere Diyarbakır’da kayyım atanan belediyelerde kayyımların atandığı tarihten bugüne kaç taşınmaz satılmış ve bu satışlardan ne kadar gelir elde edilmiştir?
4-Yerel seçim hattına girdiğimiz günlerde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine ve ilçe belediyelerine ait taşınmazların satış ve devirlerinde hangi kamu yararı ve ilkesi bulunmaktadır?
5-Taşınmazların satışlarına ilişkin kararlar hangi meclis kararıyla alınmıştır? Bu kararların alındığı meclis toplantısına katılan üyelerin kaçı yerel seçimlerde halk tarafından seçilmiştir?
6-Kayyımların göreve geldiği günden bu yana Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine ait kaç tesis, kütüphane, taşınmaz, araç ve haklar başka kurumlara devredilmiştir? Bu taşınmazların maddi değeri ne kadardır?
7-Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine kayyım atamasının yapıldığı 19 Ağustos 2019 tarihinden bu yana kaç kere belediye meclisi toplanmıştır? Bu toplantılara katılan belediye meclis üyelerinden kaçı yerel seçimlerde halk tarafından seçilmişlerdir?
8-Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine kayyım atanmadan ve atandıktan sonra bankalara ve özel kuruluşlara olan borcu ne kadardır?
9-Başta Diyarbakır olmak üzere bölgede bulunan ve kayyım atanan belediyelerin seçimlere yaklaştıkça taşınmazları satışa çıkarması bakanlığınız bilgisi ve onayıyla mı gerçekleşmektedir?