DİYARBAKIR

Diyarbakır'dan siyah beyaz bir zaman yolculuğu

Kadim kent Diyarbakır'ın 4 kapısından biri olan ve Mezopotamya'ya açılan bu kapının neresi olduğunu biliyor musunuz?

Abone Ol

Yaklaşık 9 bin yıldır yaşamın kesintisiz devam ettiği dünyadaki ender kentlerden biri olan kadim şehir Diyarbakır'ın tarihi surları, yüzyılların tanıklığına sahip adeta yaşayan birer anıt. Bu surların dört kapısından biri olan ve adına türküler yakılan gizemli bir kapı, 70 yıl önce çekilen bir fotoğraf yeniden gündeme geldi.

Diyarbakır'ın güneyine açılan bu kapı, Mezopotamya'nın zengin topraklarına uzanan tarihi bir yolun başlangıcı. Medeniyetlerin beşiği olarak kabul edilen bu coğrafyaya açılan kapı, aynı zamanda bölgenin en önemli ticaret yollarından biri üzerinde yer alıyordu.

Siyah beyaz fotoğrafta, günümüzde pek bilinmeyen bir görünüme sahip olan surlar ve kapı dikkati çekiyor. Şehrin kalbinde saklı bu tarihi yapı, ''Mardin Kapı Şen Olur'' türküsüne de ilham kaynağı olmuş. Türküdeki ''Mardin Kapı şen olur, Dibi değirmen olur'' dizeleri, kapının ne kadar hareketli ve canlı bir merkez olduğunu gözler önüne seriyor.

Bu fotoğraf, Diyarbakır'ın tarihine ve kültürüne dair önemli ipuçları sunuyor. Aynı zamanda, şehrin unutulmaya yüz tutmuş bir köşesini gün yüzüne çıkarıyor.