DİYARBAKIR

Diyarbakır'ın Amed adını almasının hikayesi..

Abone Ol

Tarihte bir çok ad verilen Diyarbakır'ın Amed adını almasının Hazreti Ademe kadar uzandığı belirtiliyor.

Diyarbakır, farklı dönemlerde farklı isimlerle anılmıştır. M.Ö 200'de Asur hükümdarı Adad-Nirari'ye ait bir kılıç kabzasında şehrin adı Amid ya da Amidi olarak geçmektedir. Roma ve Bizans kaynaklarında ise şehrin adının Amid, O'mid, Emit ve Amide şeklinde geçtiği görülmektedir.

Çeşitli medeniyetler tarafından bastırılan sikkelerde de Amid/Amed olarak belirtilen kentin adının Hz. Adem'e kadar gittiği kaydediliyor.

''ŞEHİR KURUP ADINI AMED KOYDULAR''

Akademisyen ve çocuk profesörü olan tarihle ilgili çeşitli araştırmaları makaleleri olan Prof. Yusuf kenan Haspolat, yayımladığı araştırmasında ''amed'' adıyla ilgili ilginç bir saptamada bulunuyor.

Ermeni Hıristiyanların anlayışına göre, ''Adem ile Havva’nın cennetten kovulduktan sonra ilk defa ayak bastıkları topraklar Dicle kıyılarıdır. Çoluk çocuk elbirliğiyle bir şehir kurup Adem’in dem’ini de ters çevirerek adını Amed koymuşlar'' diyen Haspolat, böylece bu adın Hazreti Adem kadar eski olduğunu vurguluyor.

''BAĞLAR İLÇESİNDE ADEM'İN BAĞLARI VARMIŞ''

Haspolat, araştırmasında, Diyarbakır'ın merkez Bağlar ilçesiyle ilgili bir detaya da değiniyor.

Araştırmada, bu detay; ''Bağlar ilçesi. O zamanlar Adem’in bağları varmış. Yani Diyarbakır ilk insanın yaşadığı mekan olarak kabul ediliyor. Bunun başka bir anlamı Aden cennetinin kurulduğu ve kurulacağı mekan bu ildir'' şeklinde anlatılıyor.