Diyarbakır’da, uçuş güvenliği için 30 metresi traşlanan ikiz kulelerin tazminatı, kentin ilk kurulan Organik Pazarının yıkılmasına sebep oldu.
DİYARBAKIR’IN İKİZ KULELERİ UÇUŞ GÜVENLİĞİ İÇİN RİSKLİ BULUNDU
Kontrol sonucunda inşaatların yüksek olduğu ve bunun uçuş güvenliğini tehdit ettiği belirtilerek, durumun düzeltilmesi için Diyarbakır Valiliği’ne başvuruldu. Yapılan yazışmalar ve sonucu Milli Savunma Bakanlığı’nın da talebi üzerine Kayapınar Belediyesi, 2003 yılında encümen kararı ile imar planı değişikliğine giderek uyuşmazlık konusu yerdeki kat yüksekliğinin 63.50 metreden 34.90 metreye düşürdü ve Polat İnşaat Şirketi’ne verilen ruhsatı iptal etti.
FİRMA BELEDİYE'YE DAVA AÇTI
Diyarbakır’ın ’ikiz kuleleri’ olarak bilinen iki binayı yapan şirket, aldığı ruhsata göre inşaatı yaptığını belirterek, Kayapınar Belediyesi’nin ruhsat iptal ve inşaatı mühürleme kararının kaldırılması için 2003’te Diyarbakır Bölge İdare Mahkemesi’nde dava açtı.
DİYARBAKIR’IN KULELERİ İÇİN DANIŞTAY 13 YIL SONRA KARAR VERDİ
Diyarbakır’daki yerel mahkeme ve üst mahkemelerde 13 yıl süren yargılama sonunda, Dosyaya bakan Danıştay 6’ncı Dairesi, alanda belirlenen mania kriterlerine göre yapılacak binaların yüksekliğinin 34.90 metre yüksekliğini aşamayacağını, belediyenin bu nedenle imar planında yüksekliği 34.90 metreye indirdiğini, ayrıca yapı kullanma izni verilmediğini dikkatte aldı ve idare mahkemesinin kararını bozdu.
KULELERİN 30 METRESİ TRAŞLANDI
Diyarbakır’da, 1998 yılında alınan ruhsat ile yapılmaya başlanan ve 2003 yılında ’uçuş mania kriterlerinde uçuşlar için risk taşıdığı’ gerekçesiyle yapımı durdurularak ruhsatı iptal edilen 22 katlı ikiz kuleler, mahkeme kararı ile Eylül 2016 yılında tıraşlanmaya başlandı. Traşlama ile binanın yüksekliği 30 metre düşürüldü.
TRAŞLANAN KATLARIN MALİYETİ DAVA KONUSU OLDU
Danıştay kararı ile traşlanan ve yüksekliği 30 metre kadar düşürülen ikiz kuleler için firma mahkemeye başvurdu. Mahkeme, firmanın belediyeden aldığı ruhsat ile binaları yaptığını, Belediye’nin imar planına uçuş mania kriterlerini uygulamadığını, bunda firmanın bir kusuru olamayacağını, bu nedenle traşlanan katların maliyetinin Belediye tarafından ödenmesine hükmetti.
BELEDİYE, TAZMİNAT İÇİN DEĞERLİ ARSALARINI SATTI
Kayapınar Belediyesi yöneticilerinin zamanında uçuş mania kriterlerine hesabı katmadan verdikleri iznin Belediye’ye maliyeti yüksek oldu. Traşlanan katların yapım bedelini ödeyemeyen Belediye’nin, Kayapınar’ın en gözde yerlerinden 4 önemli arsasını 3.5 yıl önce icra yoluyla satarak ikiz kulelerinde traşlanan katların maliyetini ödeme yoluna gitmişti.
DİYARBAKIR’IN İLK ORGANİK PAZARI, TRAŞLANAN KULELERE KURBAN GİTTİ
Belediyenin traşlanan ikiz kulelerin maliyetini ödemek için sattığı arsalardan birine 2020 yılı Aralık ayanda kentin İlk Organik Ürünler Pazarı açılmıştı. Ancak, alanın icradan satılması üzerine kurulan ilk Pazar’da yeni sahipleri tarafından önce kapatıldı, sonra yıkıldı. Alanı satın alan firma, söz konusu yeri, “Ticari Alan” diyerek aldıklarını ancak sonradan, “Pazar yeri” olduğunu öğrendikten sonra, çözüm ile konuştukları belediyeden bir çözüm bulamadıklarını ifade etti.