Ferit Aslan

Diyarbakırlı Avukat Erhan Ürküt’ün başvurusu üzerine Kamu Denetçiliği Kurumu, tüm cezaevlerine giriş-çıkışın engellilere uygun hale getirilmesi için tavsiye kararı aldı. 

ÖNCE ADALET BAKANLIĞINA BAŞVURDU

Diyarbakırlı Avukat Erhan Ürküt, Türkiye'deki mahpushanelerde hak ihlalleri gırla yaşanırken, uzun zamandır engellilerin mahpushanelere erişimi ile ilgili de ciddi sorunların var olduğunu söyledi.  Ne devlet, ne iktidar ne de meclisteki siyasi parti temsilcileri bu sorunlarla ilgili somut bir girişimde bulunmadığını gören avukat Ürküt, önce 2023 yılında Adalet Bakanlığına başvurdu.

Diyarbakır’da 4 bin kişi 2 aydır maaş alamıyor Diyarbakır’da 4 bin kişi 2 aydır maaş alamıyor

Adalet Bakanlığına başvurusundan bir sonuç alamayan avukat Erhan Ürküt, daha sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi Kamu Denetçiliği Kurumuna (Ombudsmanlık) başvurdu. Kendisi de engelli olan avukat Ürküt, taleplerini şöyle sıraladı:

P H O T O 2024 07 26 16 57 56ENGELLİLERİN CEZAEVLERİ İLE İLGİLİ TALEPLERİ 

-Engelli avukatların ve yurttaşların cezaevi giriş çıkışlarında görüşme yapılacak alana kadar bir refakatçinin (üçüncü dereceye kadar yakını veya daha öncesinde yazılı olarak bildirdiği kişi) eşlik etmesi için yasal düzenlemenin yapılması.

 -Engelli avukatların ve yurttaşların cezaevi giriş çıkışlarında sürekli kullandıkları ilaç veya ek gıdaların girişine izin verilmesi için yasal düzenlemenin yapılması. 

 -Engelli avukatların ve yurttaşların cezaevi giriş çıkışlarında kendilerine ait yardımcı sandalye veya diğer taşıyıcıların görüşme yapılacak alana kadar götürülmesi için yasal düzenlemenin yapılması. 

 -Engelli avukatların ve yurttaşların cezaevi giriş çıkışlarında her türlü kayıt işlemi ve cihazlarının engellilerinin erişimine uygun hale getirilmesi.

 -Engelli avukatların ve yurttaşların cezaevi giriş çıkışlarında X-Ray ve turnike cihazların geçişinde tekerlekli sandalye geçişine uygun hale getirilmesi.

 -Engelli avukatların ve yurttaşların cezaevi giriş çıkışlarında görüşme yapılacak alana kadar olan sınırlar içerisinde engelli tuvaletin ulusal ve uluslararası standartlara göre yapılması. 

BAŞVURU KABUL EDİLDİ, TAVSİYE KARARI ALINDI

Başvuru üzerine Kamu Denetçiliği Kurumu, ilgili kurumdan talep üzerine görüş alarak bir tavsiye kararı aldı. Kararda, başvurunun kabulüne, tüm ceza infaz kurumlarının engelli erişebilirliği mevzuatı uyarınca denetlenmesi ve eksikliklerin makul bir süre içerisinde giderilmesi istendi. 

Yine tavsiye kararında, kurum girişlerindeki X-Ray ve göz biyometrisi cihazları ile turnike geçişlerinin tüm engel gruplarının erişimine uygun hale getirilmesi; kurumlara tekerlekli sandalye temini, rampa yapımı gibi daha düşük bütçeli makul düzenlemelerin ivedi olarak tamamlanması ve bu hususlarda özellikle kurum girişlerinde görevli çalışanlara düzenli eğitimler verilmesini istenildi. 

P H O T O 2024 07 26 17 13 52“KARARIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIM, MÜCADELEYE DEVAM”

Kamu Denetçiliği Kurumunun başvurusu üzerine aldığı kararı değerlendiren avukat Erhan Ürküt, kararın takipçisi olacağını, bununla beraber Türkiye’deki mahpushanelere engellilerin erişimi için ve temel insan hakları ihlallerine karşı mücadele etmeye devam edeceğini söyledi. 

Editör: Ferit Aslan