Ferit Aslan
Diyarbakırlı Ecrin Tekeş, dünyanın en parlak 100 öğrencisinin seçildiği "Rice Of The World"e, Sur projesi ile 60 bin kişi arasında ilk 500’e girmeyi başardı
Diyarbakır’da lise öğrencisi Ecrin Tekeş’in, dünyanın en parlak 100 öğrencisinin seçildiği, "Rice Of The World"e Diyarbakır Sur içindeki yerinden edilme sürecini konu ettiği, “Yerinden edilmenin Sesi” projesi ile katıldığı yarışmada ilk 500’e giren finalistler açıklandı.
CEGA Medyaya bundan sonraki süreci anlatan Ecrin Tekeş, ilk 500’e giren finalistlerin 40-45’er kişilik gruplara ayrıldığını ve kendisinin ilk grupta yer aldığını belirterek, “18 Mayıs’ta bizlerle uzaktan bilgisayar üzerinden 7 saate kadar varan bir mülakat yapılacak ve ilk 100’e giren öğrenciler tespit edilecektir” dedi.
ECRİN’İN PROJESİ NEDİR?
Rice Of The World'e psikoloji ve sosyoloji kategorisinde yarışan Diyarbakır TED Koleji 10. sınıf öğrencisi Ecrin Tekeş projesinde, 2015'de kentte meydana gelen çatışmalar sonrası Suriçi'nde ayrılmak zorunda kalan insanların yaşadıklarını anlatıyor. Adı, “Yerinden edinmenin Sesi” olan proje kapsamında Ecrin Tekeş, olayın tanığı gazeteciler, hukukçular, psikologlar, mağdur aileler dahil bir çok kesim ile videolu görüşmeler gerçekleştirdi.
Tekeş, hedefinin ise ilk 100’e girmesi durumunda Harvard, Yale veya Standford üniversitelerinden birinde yapay zeka mühendisliği alanında eğitim görmek olduğunu söyledi.
RİCE OF THE WORLD NEDİR?
Google’ın eski CEO’su Eric Schmidt ve Wendy Schmidt tarafından kurulan Schmidt Futures ve Oxford Üniversitesi bünyesindeki Rhodes Trust vakıflarınca desteklenen, "Rise For The World inisiyatifi", her yıl dünya genelinde 15-17 yaşları arasında gelecek vadeden 100 genci ‘Global Rise Winner’ olarak seçiyor.
Seçilen gençler, eğitimleri ve gelecekteki kariyerleri için çeşitli teşvikler almaya hak kazanıyor. İnisiyatifin amacı Her yıl toplumun sorunlarına duyarlı projelerle gelecek vaad eden dünya çapında 100 parlak genci seçerek, hayat boyu desteklemek.