DİYARBAKIR

Diyarbakırlı şair, kitabı yayımlanmadan tutuklanıp işkence görmüş

Tek kitabıyla edebiyata damga vuran ve en çok satan kitabın yazarı olan Ahmed Arif, kitabı yayımlanmadan tutuklanıp işkence gördü.

Abone Ol

Tek kitabıyla edebiyata damga vuran ve en çok satan kitabın yazarı olan Ahmed Arif, kitabı yayımlanmadan tutuklanıp işkence gördü.

Diyarbakır, binlerce yıllık tarihin izlerini taşıyan, medeniyetlerin beşiği olan kadim bir kent. Bu topraklardan sayısız bilim, sanat ve kültür insanı yetişti. Şairler, düşünürler, ressamlar, müzisyenler... Ve aralarından biri, yalnızca bir şiir kitabıyla edebiyat dünyasına adını altın harflerle yazdırdı. Bu kişi, kitabı en çok satan yazar Ahmed Arif.

HALKEVİ DERGİSİYLE BAŞLAYAN SERÜVEN

Diyarbakır'da 1923 yılında doğan Ahmed Arif, küçük yaşlardan itibaren çok kültürlü bir ortamda büyüdü. 

Babası devlet görevlisi, annesi ise ulemadan gelen bir aileden gelen Arif, çocukluk yıllarını Siverek ve Harran'da geçirdi. 

Afyon Lisesi’nde edebiyata olan ilgisiyle dikkati çeken Arif, ilk şiirini Afyon Halkevi Dergisi'nde yayımladı. Üniversite hayatına Ankara'da felsefe okuyarak devam etti, ancak mezun olamadı.

33 KURŞUNUN AĞIR YÜKÜ

1950 yılında bir gazetede okuduğu röportaj, Ahmed Arif’in hayatını değiştirdi. 

Van'da 1943'te yaşanan ve tarihe ''Muğlalı Olayı'' olarak geçen olaydan etkilenerek yazdığı ''33 Kurşun'' adlı şiiri, yayımlanmadan dilden dile dolaşmaya başladı. Ancak bu şiir, Arif’i zor günlere sürükledi. 

Şiir daha yayımlanmadan hakkında soruşturmalar açıldı ve iki kez tutuklandı. 

O tarihlerde yürürlükte olan TCK'nın 141. Maddesi'nden; ''herhangi bir sosyal sınıfın diğer sosyal sınıflar üzerinde tahakkümünü kurmayı veya bir sosyal sınıfı ortadan kaldırmayı amaçlamak, bir örgüt kurmak ve bu yönde propaganda yapmak'' ve 1952'de de TCK'nın 142. maddesi'nden ''Gizli örgüt kurma'' savıyla iki kez tutuklanan Arif, tutukluluk sürecinde İstanbul Sansaryan Han’da işkence gördüğünü ve buna rağmen şiir yazmaktan vazgeçmediğini belirtti.

HASRETİNDEN PRANGALAR ESKİTTİM

Fikret Otyam’ın 1960'larda kendisiyle yaptığı röportajlarıyla ünü iyice artan Ahmed Arif, 1968'de yayımladığı tek şiir kitabı ''Hasretinden Prangalar Eskittim'' ile Türkiye'nin en çok satan şiir kitaplarından birine imza attı. 

Bu tek kitap, edebiyat dünyasında derin izler bıraktı ve Arif’i bir efsane haline getirdi.

DİYARBAKIR'IN YALNIZ ŞAİRİ

Ahmed Arif, 1977’de emekli olduktan sonra Ankara’ya yerleşti ve yaşamını burada sürdürdü. 

Şiirlerinde Güneydoğu Anadolu halkının yaşamını, acılarını ve umutlarını yansıtarak geniş bir hayran kitlesine ulaştı. 2 Haziran 1991'de geçirdiği kalp krizi sonucu hayata veda eden Arif, geride yalnızca bir kitap bıraksa da, bu kitapla edebiyat dünyasında silinmez bir iz bıraktı.

DİYARBAKIR AHMED ARİF MÜZESİ

Türkiye’de şiir kitabı en çok basılan Ahmet Arif,  Türkçeyi en iyi kullanan şairlerden biri olarak kabul edilir. 2011 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından şairin adına ithaf edilen 120 yıllık konak, edebiyat müze kütüphanesi olarak işlevlendirildi.

Diyarbakır konut mimarisinin en güzide örneklerinden olan Ahmed Arif Edebiyat Müze Kütüphanesi’nde şairin kişisel eşyaları, el yazısıyla yazdığı şiirleri ve fotoğrafları sergilenmektedir. Ayrıca müzede birbirinden farklı çok sayıda kitap okuyucularla buluşmaktadır.