Meral Özdemir
Hüsamettin Bahçe, 2005-2016 yılları arasında üzerinde çalıştığı "Êzîdxan” Projesi ile Ezidilerin yaşadığı Laliş ve Şengal'de çektiği 65 siyah beyaz fotoğrafla Ezidi toplumunun dini ve sosyal hayatını odağına alıyor.
Türkçe'nin yanı sıra Kürtçe ve Almanca'da basılan kitapta, araştırmacı ve belgesel fotoğrafçısı Hüsamettin Bahçe ile sosyolog Azad Barış ile Berlin Üniversitesi'nden Prof. Dr. Khanna Omarkhali'nin de yazıları yer alıyor.
"KÜRTLERİN GÖRÜNMEYENİDİR EZİDİLER"
27 Ocak 2024 günü Diyarbakır'da kitap tanıtımına katılacak olan Hüsamettin Bahçe, çalışmasına ilişkin şu bilgileri aktardı:
"Hakkında 73 kez ferman çıkmış, pek çok kez katliama maruz kalmış korkunç bedeller ödemiş, asimilasyona uğramış, bütün bunlara rağmen inancını korumasını bilmiş, sayıları bile tam olarak bilinmeyip tahmine dayanan Kürtlerin görünmeyenidir Ezidiler.
Ezidxan tabiri, Ezidilerin üzerinde yaşadığı toprak parçası için kullanılır. Uzun yıllardır iç içe yaşayan, coğrafi ve kültürel olarak yakın komşu olan Ortadoğu halkları, birbirini ya çok az tanımakta ya da birbirinden habersizce yaşamaktadırlar.
Bilinenler ise çoğunlukla ön yargılardan, yüzeysel kanaatlerden ve eksik bilgilerden ibaret. Sahici bir merak duygusunun yokluğu, birbirine teğet geçen hayatların bu bilinmezlik içinde sürmesinin nedenlerinden sadece biri.
Tüm dualarına '72 millete yardım et, ondan sonra bize' diye başlayan Ezidi toplumunun Laliş ve Şengal'deki dini ve sosyal hayatını ele alan çalışmam, bu eksikliği bir nebze olsun gidermeyi, en azından sahici bir merak duygusunu çoğaltmayı amaçlıyor."