Evrimsel bir gizem olan diz ağrısı modern yaşamın en yaygın şikayetlerinden biri. 

İlk insanların dik yürümeye başlamasıyla birlikte dizlerimiz önemli bir evrimsel süreç geçirdi. Doğal seçilim, dizlerimizi iki ayak üzerinde daha verimli ve uzun süre yürümemize yardımcı olacak şekilde şekillendirdi. Ancak, bu süreçte bazı dezavantajlar da beraberinde geldi.

MODERN YAŞAMIN DİZLERE ETKİSİ

Diz

Hareketsizlik: Atalarımız günlerinin büyük bir kısmını avlanarak ve toplayarak geçirirken, bizler daha hareketsiz bir yaşam sürüyoruz. Bu durum, kas ve kemiklerimizin zayıflamasına ve kıkırdaklarımızın yıpranmasına neden oluyor.

Obezite: Artan obezite oranları, diz eklemlerine ek yük binmesine ve erken aşınmaya yol açıyor.

Yanlış Kullanım: Spor yaparken veya ağır kaldırırken yanlış hareketler yapmak, diz yaralanmalarına ve kronik ağrılara neden olabiliyor.

DİZLERİMİZ DEĞİİYOR

Dizler

Ambulans helikopter Darende’den havalandı Ambulans helikopter Darende’den havalandı

Dizlerimizin, beslenme ve yaşam tarzı gibi faktörlere bağlı olarak sürekli değiştiğini ifade eden bilim insanları, ''Örneğin, son yüzyılda artan obezite oranları, diz arkasında bulunan fabella kemiğinin daha yaygın hale gelmesine neden oldu. Bu da osteoartrit riskini artırıyor'' dedi.

Bilim insanları diz ağrısının, karmaşık bir evrimsel sürecin ve modern yaşam tarzının bir sonucu olduğunu belirterek, şöyle dedi:

''Dizlerimizi sağlıklı tutmak için düzenli egzersiz yapmalı, doğru beslenmeli ve vücudumuzu dinlemeliyiz. Ayrıca, diz ağrısı yaşamaya başlarsak mutlaka bir uzmana başvurmalıyız.''

Editör: EYYUP KAÇAR