Doğru bilinen yanlışlar

Abone Ol

Klişelerin, mitlerin, şehir efsanelerinin, çürütülmesi zor şaşırtıcı buluşların; sayı, çeşitlilik ve yayılma hızına yetişmek, gıda ve beslenme alanında, her geçen gün biraz daha olanaksızlaşıyor. 

Gıda ve beslenme alanında, çarpık bilgiler ve yanlış inanışların karşısında durulmadığı takdirde, bunlar beslenme şeklimize sızmakta, orada yer edinmekte, davranışlarımızı şartlandırmakta ve yaşamımıza da doğru bildiğimiz yanlışlar olarak girmektedir.

Spor, protein ve vitamin takviyesini gerektirmez

Haftada 4-5 defa, birkaç saati spor salonunda geçirmek dahi protein ve vitamin takviyelerini gerektirmez. Eğer dengeli bir beslenme programı içindeyseniz ve vücudunuza yeterli miktarda mikro ve makro besin ögeleri sağlıyorsanız, takviyeye gerek yok. 

Ağırlık çalışmalarında, hızlı kas gelişimi ve onarımı, egzersiz metabolizmasında artış sağlama, yağ yakımını hızlandırma gibi sebeplerle besinsel ergojenik destek ürünleri kullanılabilmektedir. Bu durumda, ise kullanılan ürünlerin etiket bilgisi titizlikle incelenmeli; güvenilirliği, etkinliği ve yasal olması göz önüne alınmalıdır.

Diğer bir yanlış da, detoks suları ile vücuttaki toksik maddelerden arındığını zannetmek.

Detoks suları bilinenin aksine, toksinleri vücudunuzdan temizlemenize yardımcı olmaz. Cildin görünümünü iyileştirip geliştirdiğine dair de yeterli çalışma bulunmamaktadır. Detoks suyu içmek kilo vermenize, daha iyi hissetmenize ve sindiriminizin iyileşmesine yardımcı olabilir, ancak tüm bu katkıları değişen içeriğiyle (salatalık, maydanoz vb.) değil, büyük ölçekte “su” içeriğiyle sağlar. Siz sadece düzenli bir şekilde su tüketerek de bu faydaları vücudunuza sağlayabilirsiniz. 

Bunun yanı sıra vücudunuzun zaten başlı başına bir detoksifikasyon merkezi olduğunu da unutmamak gerekir. Böbreklerimiz, ağırlıklı olarak da karaciğerimiz bu mekanizmada aktif rol oynar.

''Yağ içeriği olan tüm yiyecekler beni şişmanlatır. Bu sebeple yağsız süt, az yağlı peynir, yağı azaltılmış tüm ürünler bana dosttur''  düşüncesi de yanlıştır.

Yağ dahil olmak üzere herhangi bir makro besin maddesinin çok fazla tüketilmesi elbette ki kilo almanıza sebebiyet verir ve bu durumun salt suçlusunu “yağ” olarak addetmek büyük haksızlık olacaktır. 

Bilinenin aksine sağlıklı ve dengeli bir diyetin parçası olarak yağ açısından zengin yiyecekler tüketmek kilo alımına yol açmaz. Aksine, yağ açısından zengin yiyecekler tüketmenin; kilo kaybı ve doygunluk hislerini arttırmaya yardımcı olduğu, yemek aralarında daha tatmin hissetmenize katkı sunduğuna dair pek çok çalışma mevcuttur.

Sağlıklı haftalar dilerim!