Dünyada son yıllarda sularda yaşanan kirliliğe karşı doğa temelli bir çözüm bulunduğu bildirildi.
Modern dünyanın belası olarak adlandırılan ve günümüzde küresel bir problem olarak hızla büyüyen su kirliliğiyle ilgili Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, yapılan bir araştırmayı paylaştı.
MIT bilim insanları, doğanın bize sunduğu iki mucizeyi bir araya getirerek devrim niteliğinde bir çözüm üretti.
Doğal ipek ve selüloz bazlı yeni bir filtreleme malzemesinin ağır metaller gibi diğer tehlikeli kirleticileri de sudan uzaklaştırabildiğini kaydeden bilim insanları, mucize olarak tanımladıkları bu filtrenin antimikrobiyal özellikleri sayesinde tıkanmayı da önlediğin i ifade etti.
DOĞAL FİLTRELEME
Yilin Zhang ve ekibi tarafından geliştirilen bu filtrenin, çevreye zarar vermeyen bir teknolojiye dayandığı belirtildi.
Mevcut su arıtma çözümlerinin etkisizliğini vurgulayan Zhang, bu yeni doğal malzemeye neden yöneldikleriyle ilgili ''Bu kalıcı kirlenme sorununu doğadan aldığımız malzemelerle çözmeye çalışıyoruz'' dedi.
GELECEK VAAD EDEN TEKNOLOJİ
Bu yeni malzemenin, özellikle ev tipi su filtreleri için umut verici bir çözüm olarak görüldüğünü anlatan araştırmacılar, teknolojiyi daha da geliştirmek ve büyük ölçekli kullanım için optimize etmek istediklerin, söyledi.
Şu an için bu malzemelerin mutfak musluklarına takılacak filtrelerde kullanılabilirken, gelecekte belediye su kaynakları için de uygulanabileceği bildirildi.
DOĞAL MUCİZE
William ve Mary Koleji’nden Hannes Schniepp, bu çalışmanın benzersizliğini şu sözlerle açıklıyor:
''Bu yaklaşımda sevdiğim şey, sentetik malzemeler yerine ipek ve selüloz gibi doğal olarak yetiştirilen malzemeler kullanılması. Kimyasallarla mücadele etmek için daha fazla kimya kullanmak yerine, doğanın sunduğu çözümleri kullanmak bu döngüyü kırıyor.''
Schniepp, bu yöntemin seri üretime geçirilmesi durumunda küresel su filtrasyon sorununa büyük bir çözüm olabileceğini vurguladı.