DÜNYA

Dünyanın suyunu çıkardık

Abone Ol

cermikgazetesi.com -Yeni bir araştırmaya göre insanlar yer altından o kadar fazla su çektiler ki, Dünya'nın dönüş ekseni sadece 20 yılda yaklaşık 80 cm doğuya kaydı.

Dünya'nın coğrafi kutbundaki kayma ile ilgili araştırmacılar tarafından yapılan incelemede, yer altı sularının etkisi olmadan böyle bir değişimin mümkün olmayacağı sonucuna vardı.

BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlayan araştırmanın baş yazarı Seul Ulusal Üniversitesi Yer Bilimleri Eğitimi'nde Prof. Ki-Weon Seo, ''Dünya'nın dönüş ekseninde çok büyük değişiklikler oldu. Ancak çalışmamız yer altı sularının tüketilmesinin dönüş ekseninin kaymasına neden olacak kadar önemli olduğunu vurguluyor'' dedi.

Yapılan araştırmalar sonucu 1993-2010 arasındaki dönemde yer altından 2 trilyon ton su çekildiği tespit edildi.

İçme ve tarımsal sulama gibi amaçlarla kullanılan bu suların, çoğunlukla kullanıldıktan sonra denize deşarj edildiği ve bunun da oldukça büyük bir su kütlesinin insan müdahalesiyle yerinin değişmesi anlamına geldiği belirtildi.

Araştırmacılar bu değişimi anlamak için Dünya'nın dönüş ekseninde gözlemlenen kaymayı bilgisayar modelleriyle test ettiler. Buna göre sadece buz ve buzulların erimesi hesaba katıldığında bugün gözlemlenen kaymada 78,5 cm'lik bir açıklık oluşuyordu.

Dünya dönüş ekseninin 80 cm doğuyab kaymasını yeraltı sularıyla ilişkili olduğunu kaydeden Prof. Seo, şöyle dedi:

''Yer altı sularının tüketimi yerkürenin kutbunun yıllık 4,36 cm hızda 64 derece doğuya kaydırdığını bulduk. Bu trend devam edecektir. Dönüş kutbu kaymasının açıklanamayan nedenini bulduğum için çok mutluyum.

Öte yandan Dünya'da yaşayan biri ve bir baba olarak, yer altı sularının çekilmesinin deniz seviyesinin yükselmesinin bir başka sebebi olduğunu görmek beni endişelendiriyor ve şaşırtıyor.''

NASA'da görevli bilim insanı Surendra Adhikari jeolojik zaman dilimleri açısından dönüş kutbu kaymasının iklim üzerinde etkileri olabileceğini söyledi.