DİYARBAKIR

Efsanevi pirabok'un ne olduğunu biliyormusunuz.?

Efsanevi pirabok'un ne olduğunu biliyormusunuz.?
Abone Ol

Nazmi Kahraman

Halk arasında anlatılan efsanevi pirabok'un ne olduğunu biliyormusunuz?

Mezopotamya’da, halk arasında anlatılan efsanevi pirabok bir korku hikayesidir. Efsaneye göre, pirabok genelde nehirlerde göllerde, kısacası suyun olduğu her yerde bulunur. Pirabok, filmlere konu olurken, bazı ülkelerde de cadı bayramı olarak kutlanıyor.

"Pir" yaşlı, "kocakarı"  "ab"  kürtçede su anlamına gelir. Pirabok, özelikle göllerde, kuyu, dere, çay, nehir gibi suyun bol olduğu yerlerde yaşadığı anlatılıyor. 
Pirabok, Mezopotamya bölgesinde insanlara kötülük yapmış, korkutmuş, kaçırmış, kılıktan kılığa girmiş ve kişilerin sesini taklit etmiş, saçı başı dağınık kötü giyimli kadın kılığında gezen bir yaratık olarak bilinir.

PİRABOKTAN KORUNMA

Türkçe'de cadı anlamına gelen pirabok, lanetlenmiş kadın ve ayni zamanda örümcek anlamına da geliyor.

Lahusa  (yeni doğum yapmış kadın) kadınların korkulu rüyası olarak anlatılan  pirabok, İp, kıl, çengel iğne, demir ve metal aletlernden korktuğu ve b u nedenle de pirabok'u evden uzaklastırmak icin, lohusa kadının yatağının etrafı kıl ve iple çevrilir. 

Lahusa kadının yakasına çengelli iğne takılır, yatağının başına kur'an ve bir parça demir konur. Lohusa tuvalete giderken pirabok'u korkutmak için bu demiri yanına almak zorunda kalıyordu. Pirabok, bebeğe dokunsa aninda ölürmüş. Loğusa kadın kati suretle yalnız bırakılmaz. ilk 7 gün boyunca geceli gündüzlü, uyumadan biri yanında bekler.

Halk arasında anlatılan efsanevi pirabok korku hikayesi, filmlere konu olurken, bazı ülkelerde de cadı bayramı olarak kutlanıyor.

Mezopotamya’da anlatılan bu efsanevi pirabok korku hikayesi, yönetmen Ferman Narin tarafından beyaz perdeye taşındı.