Engelsiz Bileşenler Federasyonu, engelli maaşlarındaki düşük artış ve engellilere ayrılan kadrolardaki yetersizliklere ilişkin açıklama yaptı.
Diyarbakır’da bulunan Engelsiz Bileşenler Federasyonu binasında yapılan açıklamayı federasyon yöneticilerinden Abdulsamet Kılıç okudu.
Açıklama öncesi, Engelsiz Bileşenler Federasyonu Başkanı Abdülmecit Yılmaz da bir konuşma yaptı.
Yılmaz, konuşmasında engellilerin maaşlarındaki düşük zamlara tepki gösterirken, engelli atamalarındaki yetersizliklere ilişkin yetkililere atamaların arttırılması talebinde bulundu.
ENGELLİLER YOKSULLUK İÇİNDE
“Engelliler için insan onuruna yaraşır gelir desteği talep ediyoruz!” başlıklı açıklamada ise şu ifadelere yer verildi: “Türkiye’de sayısı 12 milyonu aşan engellilerin erişilebilirlik ve çalışma hakları korunmadığından, engelli nüfusu derin bir yoksulluğa mahkûm edilmiştir. 2024 yılı için netleşen resmi enflasyon oranları esas alınarak belirlenen engelli ödenekleri anlamsızlaşmıştır. Buna göre engellilik oranı yüzde 40-69 arasında olanlara ödenen aylık 1.874 liradan 2 bin 796 liraya, engellilik oranı yüzde 70 ve üzeri olanların aylığı 2 bin 811 liradan 4 bin 195 liraya, engelliler için ödenen evde bakım ödeneği ise 5 bin 96 liradan 7 bin 605 liraya çıkarılmıştır. Açlık sınırının 15 bin TL’ye yaklaştığı, yoksulluk sınırının ise 47 bin TL’yi aştığı ülkemizde, engellilere verilen bu ödeneklerin sembolik düzeyde bile değeri kalmamıştır. Engel oranı yüzde 70’in altında olanlara verilen ödenek günlük 93 lira, yüzde 70 ve üzerinde olanlara verilen ödenek ise günlük 140 lira ile sınırlı kalmıştır. Fiyat artışlarının durmak bilmediği, Dolar ve Euro kurlarına karşı Türk Lirasının sürekli değer kaybettiği bir dönemde, anlamsız kalan bu “ödeneklere” ne diyeceğimizi bilmiyoruz. Sadece bir kişinin bir öğün yemeği için dahi yeterli olmayan bu miktarlar ile engelli yoksulluğuna çözüm bulmak mümkün değildir. Yine, bakım ödeneği olarak verilen miktarın açlık sınırının yarısı bile olmadığı bilinmeli ve bu konuda tüm zamanını sosyal devletin vermesi gereken bakım hizmetlerine ayıran bu kişilerin çalışma ve özlük hakları iyileştirilmelidir. Bu koşullarda hem engelli hem de bakım hizmeti sunan kişinin derin bir açlık ve yoksulluk koşulunda tutulduğu bilinmelidir.”
ATAMA YETERSİZ
Engellilerin istihdamındaki yetersizliklere dikkat çeken Kılıç, şunları söyledi: “Engelli yasal istihdam kotaları kamu ve özel işyerlerinde tam olarak doldurulmamaktadır. Türkiye’de iş gücüne katılım oranı %53 iken engellilerin katılım oranı %22,1’dir. Bu oran, kadın engellilerde %12,5 düzeyindedir. Türkiye’de milyonlarca engelli çalışmaya hazır beklerken, kamuda işe alım rakamları kısıtlı ifade edilmektedir. Bizler, 2023 Yılında EKPSS ile kamuya engelli personel atamasının yapılmamasını ve bu yıl açıklanan kamu kurumlarına alınacak 2392 engelli personel sayısını kabul edilemez buluyoruz. Engellilerin işsizlik oranının yüksek olduğunu, ekonomik krizden en çok engellilerin etkilendiğini defaten ifade ediyoruz. Enflasyon oranları ve engellilerin kullandığı temel ihtiyaç maddelerinin fiyatları her ay artmaya devam ediyor. Birçok engelli açlık sınırının altında yaşama mahkûm edilmiştir. Engelli işsizliğini azaltmak amacıyla kapsamlı bir seferberlik ilan edilmelidir. Engellilerin kullandığı temel tıbbi medikallerin, işitme cihazlarının, tekerlekli/akülü sandalyelerin, hasta bakım malzemeleri ve ilaçlarının ve diğer yardımcı teknolojilerinin fiyatlarının dövize endeksli olması ve açıklanan enflasyondan kat be kat fazla arttığı hem ilgili bakanlık yetkililerince hem de genel kamuoyunca bilinmektedir. SSPE’li bireyler başta olmak üzere süreğen hastalığı ve engeli nedeniyle hareket kısıtı olan, yatalak olan ve bakım hizmeti sunulması gereken engellilerin yukarıda ifade edilen “ödemeciklerle” yaşamını sürdürmesi mümkün değildir.”
‘KALICI ÇÖZÜMLER SUNMAYAN HERKES SİSTEMATİKLEŞEN BU HAK İHLALLERİNDEN SORUMLUDUR’
Yetkililere çağrıda bulunan Kılıç, son olarak şöyle konuştu: “Engellilere ve ailelerine yeterince istihdam alanı açmayan, kamu ve özel sektörde yasal istihdam kotalarını doldurmayan ve yaşanan yoksullaşmaya kalıcı çözümler sunmayan herkes sistematikleşen bu hak ihlallerinden sorumludur. Bizler Engelli haklarının BM Engelli Hakları sözleşmesinin gereği olarak tanınması ve uygulanması çağrımızı yineliyoruz. Engelli haklarının temel insan hakları olduğu gerçeği ile milyonlarca engellinin erişilebilirlik hakları tanınmadan ve yaşanan derin yoksulluğa karşı kapsamlı bir politika uygulanmadan yol alınamayacağı bilinmelidir. Engelli ödeneklerinin güncellenmesi, engellilerin yoksulluk ve enflasyona ezdirilmemesi en temel çağrımızdır.”