GÜNCEL

Evinizin dışını sakın bu renge boyamayın

Abone Ol


Eviniz dışını hangi renge boyayacağınıza karar vermeden önce düşünmenizde yarar var. Bazı renkler, haşerelerin ilgisini çekiyor.

Hayatımızda ciddi bir yere sahip olan renkleri seçerken dikkat etmemiz gerekenler olduğunu biliyormuydunuz.  

Yapılan araştırmalarda her yıl 2 milyona yakın inmsanın ölümüne neden olan böcekler için sarı renklerin daha cazip olduğu belirtildi.

Bursa Uludağ Üniversitesi'nden (BUÜ) Prof. Dr. Levent Aydın, Dünya Sağlık Örgütü'nün 60 yıldır sıtma ile mücadele için çalıştığını ancak kesin bir sonuç alamadığını belirtti.

Dünyada 300 milyon sıtma hastası olduğunu tahmin ettiğini ve her yıl 2 milyona yakın kişinin öldüğünü kaydeden Pro. Dr. Aydın, küresel ısınma nedeniyle böcek popülasyonun artığını, son 10 yıldır yeni sivrisinek türlerinin de ortaya çıktığını bildirdi.

Özellikle kıyı kesimlerde görülen sinek ve sivrisineklerin yaşama gücü yüzde 90, üreme gücü ise yüzde 80 oranında arttığını belirten Aydın, şöyle dedi:

''Küresel iklim değişiminin sonucunda bazı hastalıklarımız var ki; bunların bir kısmı sinek ve kene, birçok ektoparazit ile geçiyorlar. Son yıllarda da bunlarda artış veya yeni yeni hastalıklar görülmeye başlandı. Dang humması, Batı Nil humması gibi ya da yeni sıtma vakaları. 

Sinekler, yaklaşık bin 500 tane patojeni insanlara taşıyabiliyor. Bundan sonraki yıllarda da iklim değişiminin etkisiyle-genelde ektoparazitler, artropotlar yüzde 60-70 nem, 22-26 derece ısıları çok severler ki- kışın olmaması ile giderek artacaklar. Bazı sinek türleri, 8 dereceye kadar üremelerine devam eder. Genelde 12 derecenin altında tüm artropodlar ortamdan çekilirler. Son yıllarda görüyoruz mesela bazı yayınlarda var; sineklerin, sivrisineklerin yaşama gücü yüzde 90 arttı. Üreme güçleri yüzde 80 arttı. Birçok hastalıkla karşılaşma riskimiz var.''

SARI RENK BÖCEKLERİ CEZBEDİYOR

Prof. Dr. Aydın, bireysel korunmanın esas olduğunna değinerek, şunları söyledi:

''Uzun kollu ve açık renkli giymek ya da bulunduğunuz ortamlarda, bir odayı ilaçlamadan önce sinek telleri önemlidir. Kırım-Kongo'da da benzeri bir şey oldu. 'Paçalarınızı çoraplarınızın içine sokun' deyince, 'Bu mudur?' dediler. Evet, çözüm buydu. Uzun kollu giyinin, sık sık kendinizi arayın. Bireysel korunmadır. Çünkü avcı bir keneydi, yerden geliyordu. Basit görünen ama bireysel korunma önlemleri önemlidir. 

Sarı renk, genelde tüm böceklerde cazibe rengidir. Mesela evinizin dış cephesini sarıya boyamayın. Sinek gelmeyecek mi, gelecek. Daha az gelir. Ya da koruyucu önlemler alın. Bahçenizin bir bölümüne lavanta dikin. Çünkü çok iyi, güzel bir repellenttir, kovucudur. Ama bu sıfırlar mı? Sinek ve keneyi sıfırlayamazsınız. Minimuma indirme yollarına bakarsınız."

Prof. Dr. Aydın, sinekle mücadelenin kış aylarında da yapılması gerektiğini  söyledi.
(Duvar)