Meral Özdemir
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), Gastro İnovasyon Merkezi'nin ev sahipliğinde ev "1. Mezopotamya Gastronomi Zirvesi" düzenlenecek.
On bin yıl önce avcı-toplayıcılıktan yerleşik yaşama geçilen, yabani tohumun kültüre alındığı coğrafya olan ve bu günkü Türkiye topraklarında tarımın ilk kez Diyarbakır'ı da içeren 'verimli hilal" denilen bölgede başladığından hareketle bu verimli ve kadim topraklar, geçmişten aldığı güçlü mirası geleceğe taşımak amacıyla, 9-11 Kasım tarihleri arasında "1. Mezopatomya Gastronomi Zirvesi"ne ev sahipliği yapacak.
DTSO'nun ev sahipliğinde Karacadağ Kalkınma Ajansı, Özyeğin Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ile Yerküre Yerel Çalışmalar Kooperatifi'nin desteğiyle gerçekleşecek zirvede, aralarında Boğaziçi, Leipzig, Özyeğin, Minnesota, Koç, Dicle, Kadir Has üniversitelerinden akademisyenler, ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşları ve profesyonel şeflerin bulunduğu çok sayıda katılımcı ile bölgenin zengin birikimi ele alınacak.
Düzenleme Kurulu Başkanı ve DTSO Başkanı Mehmet Kaya, zirvenin davet mektubunda , 9-10-11 Kasım 2023 tarihleri arasında Diyarbakır’da “Geçmişten Geleceğe Mezopotamya Sofrası” temasıyla I. Mezopotamya Gastronomi Zirvesi’ni düzenleyeceklerini bildirdi.
Zirvenin Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın desteği, DTSO, Özyeğin Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Mutfak Sanatları ve Gastronomi Bölümü ve Yerküre Yerel Çalışmalar Bilimsel Araştırma Kooperatifi'nin ortaklığıyla düzenleneceğini belirten Kaya, danışma kurulunda ise bölge üniversitelerden akademisyenlerin de yer aldığını kaydetti.
Bölge gastronomisiyle ilgili yakın dönemde yapılan çalışmaları derlemek ve karar vericilerin gündeminde tutmak, bölge gastronomisini odağına alan ulusal ve uluslararası katılımcıları dinlemek ve bu yeni çalışmalar için akademisyen, araştırmacıları teşvik etmeyi hedeflediklerini ifade eden Kaya, " Zirve ile yeni tartışmalara ilişkin bilgi sahibi olmak, Mezopotamya bölgesinin gastronomik mirasının altını çizmek, gelecekte Gastro İnovasyon Merkezini güçlendirecek yeni işbirlikleri kurmayı hedefliyoruz. Zirvemiz, alanda çalışan bilim insanlarının ve araştırmacıların yanı sıra, kentin gastronomik kültür ve tarihini yansıtan kişilerle sohbetler, Sur İçi Gezisi, Diyarbakır yemeklerinin yapıldığı deneyim atölyesi gibi etkinliklerle zenginleşecek" ifadelerini kullandı.
Zengin program
Diyarbakır Diyarbakır Arkeoloji Müzesi’nde yapılacak programda 3 gün boyunca, Mezopotamya’da Tarım ve Gıdanın Öyküsü, Diyarbakır Gastronomisi, Diyarbakır Coğrafi İşaretli Ürünler Bütüncül Stratejisi,Diyarbakır’ın Gıda, Baharat ve Tıbbi Bitkileri, Diyarbakır ve Çevresinde Geçmişten Bugüne Gelen ve Kaybolmaya Başlamış Yöresel Yeme İçme ve Beslenme Kültürü Araştırması,
Boğazkere: Boğazın Kerdiği Yerle Barışmak, Hevsel’den Gıdaya Bakmak, Silva Özyerli, Toplumsal Tarih: Diyarbakır’da Ermeni Mutfağı, Yerel Mutfak- Milli Mutfak Bağlamında Diyarbakır Mutfağını Anlamak, Kentsel Gıda Hafızasının Yolculuğu, Beyrut Mutfağında Gastronomik Dokunuşlar, Diyarbakır Suriçi’nde Mutfak Kültürü, Gelenekler ve Ritüeller, Küresel Gıda Sistemi ve Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği, Ortadoğu’da İnsan Yapımı İklim Olayları, Mevsimlik Tarım İşçileri ve Gıda, Deprem Sonrası Gıdaya Erişim: Erişebilenler, Erişemeyenler, GAP Bölgesi’nde Gıda Ekosisteminde Yeni Yaklaşımlar ve Mezopotamya Gastronomisi için Genel Bir Değerlendirme: Zirve Bize Ne Söylüyor, başlıklarıyla, bölge gastronomisini odağına alan ulusal ve uluslararası sunumlar tartışılacak.
Yöresel lezzet tadım atölyeleri
Zirve oturumlarının yanı sıra , söyleşiler, öğle ve akşam yemekleri ve deneyim atölyeleri gerçekleşecek. Tüm ikramlar ve yemekler yöresel ürün ve lezzetlerden oluşacak. Programda ayrıca yöresel lezzetler ve kentte yetişen endemik bitkileri anlatan fotoğraf sergisi ile Gastro İnovasyon Merkezi bünyesinde hazırlanan yöresel ürün ve lezzetlerin tanıtım videoları izlenime sunulacak.