80.000 yıl boyunca Dünya'ya en yakın mesafeden geçen kuyruklu yıldıza, imkansız görünen ikinci bir kuyruk kazandırdı.

80.000 yılın ardından Dünya'ya en yakın konumuna gelen Tsuchinshan-ATLAS kuyruklu yıldızı, bilim insanlarını şaşkına çevirdi.

İKİ KUYRUKLU BİR YILDIZ MI?

Astrofotoğrafçı Michael Jäger tarafından çekilen görüntülerde, kuyruklu yıldızın parlak kuyruğunun tam tersine doğru uzanan soluk bir çizgi dikkat çekiyordu. Bu, bilim dünyasında ''anti-kuyruk'' olarak bilinen ve oldukça nadir görülen bir fenomendi.

81 yıllık gizem çözüldü 81 yıllık gizem çözüldü

İKİNCİ KUYRUK NASIL OLUŞTU?

Kuyruklu yıldızların kuyrukları, Güneş'in etkisiyle parçalanan buz ve gazlardan oluşur. Bu nedenle, kuyruk her zaman Güneş'in zıt yönünü gösterir. Ancak anti-kuyruk, kuyruklu yıldızın geçmişte bıraktığı toz parçacıklarının Güneş ışığıyla aydınlanması sonucu oluşur. Dünya, bu toz bulutunun içinden geçerken, bu parçacıklar bize doğru yansır ve ikinci bir kuyruk illüzyonu yaratır.

Tsuchinshan-ATLAS gibi kuyruklu yıldızların anti-kuyrukları, Dünya'nın belirli bir konumda olması sayesinde ortaya çıkan özel bir durumdur. Bu nedenle, bu tür görüntüler oldukça nadirdir. Örneğin, 2023'te görülen yeşil kuyruklu yıldız C/2022 E3 (ZTF) de benzer bir anti-kuyruk görüntüsüne sahipti.

KAYNAK: Livesience
 

Editör: EYYUP KAÇAR