Ekonomi

Gri liste nedir? Türkiye Gri listeden çıktı mı? FATF nedir?

Türkiye, uzun zamandır kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadelede uluslararası standartları belirleyen bir kuruluş olan Mali Eylem Görev Gücü (FATF)’ın Gri Liste adı verilen artırılmış izleme sürecinde yer alıyordu. Gri liste nedir? Türkiye Gri listeden çıktı mı? FATF nedir? İşte detaylar…

Abone Ol

FATF, 1989 yılında kara para aklama, terörizmin finansmanı ve kitle imha silahlarının finansmanını önlemek amacıyla kurulmuş uluslararası bir organizasyondur. Gri Liste ise bu hedeflere ulaşmak için yetersiz kalan ülkeleri belirlemek amacıyla oluşturulmuş bir kategoridir. Türkiye, FATF'nin Gri Listesi'nde 2019 yılından beri yer alıyordu. Peki, Gri liste nedir? Türkiye Gri listeden çıktı mı? FATF nedir? İŞte detaylar...

Türkiye, FATF'nin Gri Listesi'nde 2019 yılından beri yer alıyordu ve bu süreçte uluslararası finansal sistemdeki yerini korumak için çeşitli reformlar ve düzenlemeler yapmıştı. 

TÜRKİYE GRİ LİSTEDEN ÇIKTI MI?

FATF Genel Kurulu'nun son toplantısında alınan kararla Türkiye ve Jamaika, Gri Liste'den çıkarılan ülkeler arasında yer aldı. Türkiye'nin Gri Listedeki durumunun sona ermesi, ülke ekonomisi üzerinde olumlu etkiler yaratması beklenirken, uluslararası finansal sisteme entegrasyon sürecinin titizlikle takip edilmesi gerekecek. Bu süreçte Türkiye'nin aldığı reform adımları ve finansal kurumların uyum sağlama çabaları önemli olacak.

FATF VE GRİ LİSTE NEDİR?

Mali Eylem Görev Gücü (FATF), uluslararası finansal sistemde kara para aklamanın ve terörizmin finansmanının önlenmesi için standartlar belirleyen bir kuruluştur. Gri Liste, bu standartlara yeterince uyum sağlamayan ülkeleri içerir ve bu ülkeler uluslararası denetim ve izlemeye tabi tutulur.

GRİ LİSTEDE OLAN ÜLKELER

Bulgaristan, Burkina Faso, Kamerun, Hırvatistan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Haiti, Kenya, Mali, Mozambik, Namibya, Nijerya, Filipinler, Senegal, Güney Afrika, Güney Sudan, Suriye, Tanzanya, Vietnam, Yemen.