cermikgazetesi.com - Güneydoğu'daki üreticiler, Çukobirlik'e (Çukurova Pamuk Yer Fıstığı ve Yağlı Tohumlular Tarım Satış Kooperatifleri Birliği) emanet olarak verdiği pamuğun iadesini istedi.
Kahta Ziraat Odası Başkanı Fatin Rüştü Zorlu Turanlı yaptığı açıklamada, bölgedeki pamuk üreticilerinin geçen yıl Çukobirlik’e emanet ettiği pamuktan büyük zarar ettiğini söyledi.
Dünya ve ülke piyasasında pamuk fiyatının yükselmesine rağmen Çukobirlik’e verilen pamuk fiyatında düşüş olduğunu dile getiren Turanlı, birlik yöneticilerinden yöredeki üreticiyi mağdur eden uygulamaya acilen son verilmesini talep etti.
- Yüzde 25 düştü
2022 yılında pamuk üreticilerinin bin bir emekle üretmiş olduğu pamuğu değerinde satabilmek için ürününü emanet olarak Çukobirlik'e teslim ettiğini vurgulayan Turanlı, şöyle konuştu:
‘’2022 yılında yüksek girdilerden dolayı pamuk fiyatının en az 35 TL olacağı öngörülürken, Çukobirlik, 1 Ağustos 2022 tarihinde aldığı kararla baş fiyatı 20,5 TL olarak belirledi. Akabinde, 3 Eylül 2022 tarihinde Çukobirlik fiyat güncellemesi yaparak pamuk kilogram baş fiyatını 15,8 TL olacak şekilde karar almıştır. Pamuk üreticilerimizin Çukobirlik'e emanet olarak verdiği pamuk gün geçtikçe değer kaybetmiş, onca zamandır ümitle bekleyen pamuk üreticilerimiz hayal kırıklığına uğramıştır.’’
Deprem sonrasında ise 5 Nisan 2023 Çukobirlik'in belirtmiş açıkladığı ürün baş fiyat 13,8 TL’ye geri çekildiğini vurgulayan Turanlı, ‘’Fiyat artışı bekleyen üreticiler, Çukobirlik’in bu açıklamasıyla adeta neye uğradıklarına şaşırmıştır. Pamuğun kilogramı piyasada 17 TL'ye alıcı bulurken Çukobirliğin kendi üyelerine yaptığı haksızlık kabul edilir bir durum değil. Pamuk üreticileri, yetkililerden mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor. Aksi taktirde küresel bazda önem arz eden pamuk ekimi bölgede azalır.’’ şeklinde konuştu.