Güneydoğu'nun Suriye sınırına yakın yerleşimlerinde, özellikle kadınların güzel görünmek amacıyla yaptırdığı "dek-daq" adlı yöresel dövmeler artık tarihe karışıyor. Geçmişte kadınların vazgeçilmezi olan bu dövmeler, artık eskisi gibi ilgi görmüyor.
ACI VEREN GELENEĞİN UYGULANIŞI
Daha çok kadınların tercih ettiği ''dek-daq'' dövmeleri, yapımında büyük acı veren bir süreç içeriyor. Büyük ve küçükbaş hayvanların safra kesesinden alınan "marara" adı verilen sıvı, gaz lambasının isi ve sütle karıştırılıp dikiş iğnesiyle vücuda işleniyor.
Şanlıurfa ve çevresinde 60 yaş ve üzeri birçok kadının yüz ve ellerinde görülen bu dövmeler, artık neredeyse hiç yapılmıyor. Bölgede dövmeli kadınlara Arapça ''Medkuke'' deniliyor.
NAZARDAN KORUNMA VE GÜZELLİK
''Nazardan korunmak'', aşk, estetik, bereket ve daha nice dileğin sembolü olarak el, ayak, çene ve alın gibi bölgelere işlenen ''dek-daq'' yaptırmayanlar o dönemlerde adeta ayıplanıyordu.
Bölgede dövme geleneğiyle ilgili araştırmalar yapan yazar Ramazan Özgültekin, söz konusu dövmenin Arap kültüründen geldiğini ve tarihinin çok eski olduğunu söyledi.
Özgültekin, ''Dudağa, yüze, ellere, kollara ve vücudunun her tarafına yaptıranlar olurdu. Bu işaretlerin her birinin ayrı anlamı vardır. Eşine güzel görünmek, nazardan korunmak veya hastalıktan korunmak gibi nedenlerle yaptırırlardı'' dedi.