Kuru fasulye, besleyici değeri yüksek, lezzetli ve ekonomik bir gıda maddesidir. Ancak, doğru şekilde saklanmadığı takdirde güve sorunu oluşabilir ve bozulabilir. Bu nedenle, kuru fasulyenin doğru şekilde saklanması oldukça önemlidir.  Peki, kuru fasulyeyi güve oluşumunu önlemek için nasıl saklamalısınız? 

İşte kuru fasulyenin saklanması için dikkat edilmesi gereken 4 püf nokta:

Kuru fasulye, kuru ve serin bir yerde saklanmalıdır. Aksi takdirde, nem ve sıcaklık nedeniyle güve sorunu oluşabilir.

Kuru fasulye, hava almayan bir kapta saklanmalıdır. Bu sayede, havada bulunan nem kuru fasulyenin içine nüfuz etmez ve güve oluşumunu engeller.

Kuru fasulye, güneş ışığından uzak bir yerde saklanmalıdır. Güneş ışığı, kuru fasulyenin besleyici değerini azaltır ve tadını bozar.

Kuru fasulye, saklama süresi boyunca mutlaka kontrol edilmelidir. Böylece, olası bir güve sorunu erken fark edilerek önlem alınabilir.

İşte kuru fasulyenin saklanması için öneriler:

Kuru fasulyeyi cam bir kavanozda saklayabilirsiniz. Kavanozun ağzını sıkıca kapattığınızdan emin olun.

Kuru fasulyeyi buzdolabında saklamayın. Buzdolabındaki nem, kuru fasulyenin içine nüfuz ederek güve oluşumuna neden olabilir.

Kuru fasulyeyi uzun süre saklayacaksanız, dondurucuda saklayabilirsiniz. Ancak, dondurucudan çıkardıktan sonra hemen kullanmanızı öneririz.

GECE ISLATMADAN ETLİ KURU FASULYE NASIL YAPILIR?

MALZEMELER


2 su bardağı kuru fasulye
7 su bardağı su
1 orta boy kuru soğan
300 gr kuşbaşı et
4 yemek kaşığı sıvı yağ
2 yemek kaşığı domates salçası
Tuz
Karabiber
Kırmızı pul biber

YAPILIŞI


İlk olarak kuru fasulyelerimizi güzelce yıkıyoruz.
İki su bardağı kuru fasulyeyi düdüklüye boşaltıp üzerine 5 su bardağı su ilave ediyoruz. Havası çıkınca 25 dakika pişiriyoruz.
Sıvı yağımızı ve kuşbaşı etleri tavaya alıyoruz ve suyu çekilinceye dek pişirmeye devam ediyoruz.
Etler suyunu çekince yemeklik doğradığımız kuru soğanı da ilave ediyoruz. Bir süre kavurup iki yemek kaşığı domates salçası katıyoruz. 2 dakika daha kavuruyoruz ve yarım su bardağı su ekleyerek kısık ateşte suyunun çekilmesini sağlıyoruz.
Kuru fasulyeler 25 dakika boyunca düdüklüde piştikten sonra tencerenin kapağını açıyoruz ve kuşbaşı etleri ilave ediyoruz. (Suyunu dökmüyoruz.)
Üstüne de kalan 1,5 su bardağı suyu ekliyoruz ve ile tuzu ve baharatları atıp düdüklü tenceremizi yine kapatıyoruz.
Havası çıkınca tekrar 25 dakika pişirip ocaktan indiriyoruz.

Editör: ÖZGÜR AYAYDIN