Dicle Üniversitesi yerleşkesinde bulunan ağırlıklı ibreli Çam Ağaçlarında meydana gelen "Böceklenme" ve "Mantar" hastalığından dolayı kampüsün belirli noktalarında hızlı bir şekilde ağaçların kurumaya başladığı görülünce, yetkililer devreye girdi.
Üniversite yönetimi dış paydaşlarla bir komisyon kurarak hastalığın sebebinin araştırırken, Şanlıurfa GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi hocaları da toprak ve ağaç analizleri yaptı. Çalışmalar sonucunda hastalığın böceklenme ve mantar hastalığından kaynaklı olduğu tespit edildi. Üniversite yetkilileri, hastalığın sadece Dicle Üniversitesi'nde değil, Mardin, Adıyaman, Batman, Şanlıurfa ve Diyarbakır'ın farklı bölgelerinde de görüldüğünü belirtti.
Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Çevre ve Ağaçlandırma Şube Müdürlüğü, Diyarbakır Orman İşletme Müdürlüğü, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Orman Fidanlık Müdürlüğü uzmanlarının yer aldığı bir komisyon kuruldu. Komisyon, hastalığın etmenleri, hastalıklı ağaçların kesilmesi ve alandan uzaklaştırılması ile ilgili çalışmalar başlattı.
Dicle Üniversitesi'nden paylaşılan bilgiye göre, hastalığın hızlı bir şekilde yayılmasının Diyarbakır'ın belirli sitelerinde ve ormanlık alanlarında da gözlemlendiği, iş ve işlemlerden sonra ağaçların alandan uzaklaştırılması ihale sürecinin başlatıldığı ve 05.09.2023 tarihi itibarıyla üniversite piknik alanından başlanarak kampüs alanı içerisinde bulunan ağırlıklı ibreli çamların kesilmesi ve alandan uzaklaştırılması çalışmalarına hız verildiği kaydedildi.
Yetkilileri, ağaçlar kesildikten ve alandan uzaklaştırıldıktan sonra kesilen ağaçların köklerinin yerinden söküleceğini, toprağın havalandırılacağını ve aynı alana yeniden ağaç dikileceğini söylediler.
"En yeşil ve En temiz Kampüs" sloganı ile hareket eden Dicle Üniversitesi, 2022 yılında 5 bine yakın ağaç dikti. Ağaç dikim sezonunda bu sayıdan çok daha fazla ağaç dikimini gerçekleştimeyi hedeflediklerini belirten Üniversite yetkilileri, "Dicle üniversitesi kısa vadeli programında sağlıklı ağaçlarımızın bakım ve budama işlemlerini gerçektleştirirken, bu hastalığı önlenmesi ve şehrimize yayılmasının önüne geçilmesi için hastalıklı ağaçların kesilip alandan uzaklaştırmasını kısa zamanda tamamlamaktır. Bizim öğrenci, personel ve Diyarbakır halkından beklentimiz var. Lütfen! Var olan yeşil alanlarımıza sahip çıkalım. Ağaç dikimi sezonunda herkesi 'Benim de Dikili Bir Ağacım Olsun' sloganı ile üniversitemiz yerleşkesinde ağaç dikmeye davet ediyoruz." şeklinde konuştular.