Kültür&Sanat

İsrail'de 5.000 yıllık gizemin kapıları aralanıyor!

İsrail'de yapılan arkeolojik kazılar, tarihi yeniden yazacak nitelikte bir keşfe imza attı!

Abone Ol

İsrail'deki arkeologlar, Beit Shemesh şehrinin yakınlarında 5.000 yıllık bir yerleşim yeri ortaya çıkardı. Buluntular arasında İsrail'de keşfedilen en eskilerden olan iki çanak çömlek fırını ve Judean Ovası'nda keşfedilen en eski tapınaklardan biri olma ihtimali olan 40 sağlam kabın bulunduğu bir kamu binası yer alıyor.

Kazı ekibinden Yitzhak Paz, keşfin tarih öncesi döneme ışık tuttuğunu belirterek, ''Bu alan, erken kentleşme belirtileri gösteren büyük bir nüfusa ev sahipliği yapmış önemli bir merkez. Keşfin büyüklüğü karşısında heyecanımızı gizleyemiyoruz!'' dedi.

TAPINAK MI, RİTÜEL ALANI MI ?

Kalın duvarlarla çevrili yapının içinde, bankların bulunduğu bir alanın dikkati çektiğini belirten Paz, bu alanın kamusal bir işlev gördüğünü ve hatta bir ibadet yeri olabileceğini düşündüklerini söyledi.

Paz, yapının yakınında bulunan dikili taş sıralarının ise, ritüel alanı olarak kullanılmış olabileceğini gösterdiğini ifade etti.

''Bu iki yapının yakınlığı, bölge halkının zamanla açık hava ibadetlerinden kapalı alanlara geçiş yaptığını gösteriyor. Bu da 5.000 yıl önce bölgede yaşayan insanların sosyal yapısının karmaşıklaştığını ve kentleşmeye başladığını ortaya koyuyor'' diyen Paz, alandaki araştırmaların sürdürğünü belirtti.

5.000 YILLIK SIR PERDESİ ARALANIYOR!

Arkeologlar, kazı alanında bulunan çok sayıda çömlek ve testinin, dönemin yaşamına dair ipuçları sunduğunu kaydederek, kapların bulunduğu odada yanık izlerine rastlandığını ve bazı kapların kırık halde olduğunu, analiz sonucu gizemin aydınlatılacağını kaydetti.

Kazı ekibinden Danny Benayoun da 5.000 yıllık dokunulmamış bir şeyi ortaya çıkarmanın inanılmaz bir duygu ve heyecan verici olduğunu söyledi.