Sağlık

Kanser tedavisinde ikinci kanser riski

Kanseri tedavi etmek için uygulanan immünoterapi son derece nadir bir durumda 2. kansere yol açtı.

Abone Ol

Kanseri tedavi etmek için uygulanan immünoterapi son derece nadir bir durumda 2. kansere yol açtı.

İmmünoterapinin bir türü olan CAR T hücresi tedavisi, bazı kanser hastaları için devrim niteliğinde bir umut kaynağı olarak açıklanmıştı. Hastaların bağışıklık hücrelerini genetik olarak değiştirerek belirli kanser türlerini hedef almasını ve yok etmesini sağlan bu tedavinin nadir bir yan etkisi olarak ikinci bir kanser gelişme riski taşıdığı ortaya çıktı.

TEDAVİ YÖNTEMİ

Araştırmacılar, CAR T hücresi tedavisinin, hastanın bağışıklık hücrelerinin toplanıp genetik olarak değiştirilmesiyle, bu hücrelerin lenfomalar, lösemiler ve multipl miyelom gibi kanser türlerine saldırmasını sağladığını söyledi.

Tedavinin 2017'de onaylandığını ve birçok hasta için hayat kurtarıcı olduğunu ifade eden uzmanlar, ancak, tedavi sonrası nadir de olsa ikinci bir kanserin geliştiğinin belirlendiğini bildirdi.

ARAŞTIRMALAR SÜRÜYOR

Georgetown Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde patoloji profesörü olan Dr. Metin Özdemirli, bu vakada yardımcı T hücresinin beklenmedik şekilde suçlu olduğunu belirtti. 

Özdemirli, ''Ancak, T hücresinin değişiminin mi ikincil kansere yol açtığı, yoksa hücrenin zaten kanserli olup olmadığının belirlenmesi zor'' dedi.

California Üniversitesi'nden moleküler immünolog Leonardo Ferreira da CAR T hücrelerinin DNA'sını hastaya enjekte etmeden önce analiz edilmesi gerektiğini savundu.

Klinisyenlerin potansiyel olarak kanserli hücreleri tekrar vücuda sokup sokmadıklarından emin olmak amacıyla araştırmaların devam ettiği bildirildi.

Live Sience