Diyarbakır

Karanlığa mahkum edilen köye kayyım atandı 

Loading...

Abone Ol

Özgür Ayaydın

Diyarbakır’ın Çınar ilçesine bağlı Düzova köyü, arazi sulamada kullanılan elektrik borçlarının faizlerini ödemedikleri gerekçesiyle 10 gündür karanlığa mahkum edildi. 140 hane ve yaklaşık 1200 kişinin yaşadığı köy muhtarı Nacati Ertem istifa etti, köye çınar Kaymakamlığınca kayyum atandı. İstifa eden Muhtar Ertem, “Köyde 10 gündür ne su nede elektrik var. Köyden bazı aileler göç etti, hastalananlar var. 5 bin dönem arazilerimiz susuzluktan kurudu” dedi. 

Çınar ilçesine bağlı olan ve arazilerin bir kısmı Hazine’ye ait olan Düzova köyünde kuyularda kullanılan elektrik borcunun faiziyle ödeyemeyen köye, elektrik ana şebekesinin DEDAŞ tarafından sökülmesi nedeniyle 10 gündür elektrik yok. Sorunu çözememesi ve çaresizlik nedeniyle istifa eden muhtar Necati Ertem, köyden bazı ailelerin göç ettiğini söyledi. 

“5 bin dönümlük mısır ve pamuk tarlaları kurudu”

Ertem, 10 gündür köyde elektrik olmadığını, köydeki  5 bin dönüm mısır ve pamuk tarlasının kuruduğunu ifade ederek, “Yaşanan sorunlar üzerine istifa dilekçemi Çınar Kaymakamlığına verdim. Kaymakam, 3 gün dilekçemi işleme koymadı. Daha sonra dilekçemi işlemi koydu. Bu görevi azalar kabul etmediği için sekreterini köye kayyum olarak atadı”diye konuştu.  

Necati Ertem, köyde 140 hane olduğunu ce sadece yaklaşık 20 hanenin burcu olduğunu da belirterek, “Kuyu başı faiziyle 10-15 milyon elektrik borcu istiyorlar. Askerin bu sorun için köye geliş faturasını da köylülere 5 milyon olarak çıkarmışlar. Elektrik ve su olmadığı için hastalananlar var, yaşlıları şehire gönderdik. 40 yıl önce rahmetli Özal döneminde elektrik verilmişti, 40 yıl sonra tekrar karanlığa mahkum edildik” diye konuştu. 

 Trafodan sonra direkler söküldü”

Düzova köyünde oturan Maruf Kanat ise, yaşadıkları olayın öncesini de anlattı. Kanat, geçen yıl büyük kısmı Hazine arazisi olan arazilerde 20 kuyu açmak için başvurdukları DEDAŞ yetkililerinin kendilerine, “Kuyunuzu açın, arazilerinizi sulayın, size fatura çıkartırız abone yapana kadar” dediklerini belirterek, “Bunun üzerine Çınar Kaymakamlığına arazileri milli emlak’tan kiralamak için başvurularımı yaptık. Ancak bundan bir sonuç alamadık. 1 yıl sonra DEDAŞ gelip önce trafoları sonra direkleri söktü. Gerekçesini sorduğumuzda ise bize çıkardıkları faturaları ödemediğimizi gösterdi. Tapusu olan bir kuyuya ortalama 80-90 bin lira fatura gelirken, diğerlerine katlamalı faturalar gönderdiler” dedi. 

"Köyde 10 gündür yaşamı karartılar"

Yaşanan olaydan sonra ilçe Kaymakamının Milli Emlak’ı arazilerin kiralanması için görevlendirdiğini söyleyen Kanat, “Milli emlak geldi, sondajları dolaştı. Kiralamalarını yaptık daha kiralamalar çıkmadan, bir hafta esnasında bütün sondajlara kuyu başına 2,5 milyon cezalar yağdırdılar. Köyün ana şebekesini söktükleri için 10 gündür elektrik yok. Köyde 10 gündür yaşamı karartılar. Bütün köyün borcunu toplasan 2 milyon ederken, bizden toplam 48 milyon para istiyorlar” diye konuştu. 

"Sorun bana göre elektrik sorunu değil"

Maruf Kanat, bir çok köyde benzer sorunlar yaşanmasına rağmen sadece kendi köylerinin karanlıkta bırakıldığını ifade ederek, “Bence bu elektrik sorunu değil, köyü tamamen boşaltmamızı istiyorlar. Borcu olmayan insanlar bile karanlıkta kaldı ve mağdur oldu. Benim toplam 3 faturam var 620 bin ana borcum var, benden 14 milyon para istiyorlar. Ben nasıl ödeyeceğim” diye konuştu.