Diyarbakır Büyükşehir Eş Başkanlar Serra Bucak ve Doğan Hatun, Çand Amed Kültür ve Kongre Merkezi’nde gazetecilerle bir araya geldi. sorularını yanıtladı.
Bucak, Türkiye’nin yoğun gündemi arasında basın çalışanlarının yükünün daha da ağırlaştığına dikkat çekerek, "Bizler 8 aydır seçildik, bu seçilmişliğin kimde olduğunu klasik anlamda anlamış değiliz. Sekiz yıllık kayyım tahribatının yanı sıra yeni kayyımlar, baskılar ve istikrarsız bir ortamla karşı karşıyayız. Hem kayyım tahribatlarına dair hem de DEM Parti nasıl bir yerel yönetim iddiasında bunun aktarımını yapacağız” dedi.
Eş Başkan Doğan Hatun ise “Sekiz yılda kurumun içinde ve toplumun içinde yaratılan ayrı bir tahribat var” dedi.
Kurumun içini organizasyon şeması ile güncellediklerini belirten Hatun, bu alanda birçok çalışma gerçekleştirdiklerini de kaydetti.
"Sekiz yılın tahribatını anlatmak zor olacak sadece gri puslu alanları bulmak, takla attırdıkları bütçelerin peşine düşmek, arkeolojik kazı gibi yolsuzluk kazısı yapmaktayız” diyen Bucak, kayyımın defacto bir encümenle çoğu zaman başkan olmadan bir takım çalışmalar yürüttüğünü kaydetti.
"Kayyım döneminde beton belediyeciliği"
Kurumun 8 Nisan 2024 tarihine olan kadarki net gelirlerinin 17 milyar 83 milyon 216 bin TL olduğunu aktaran Bucak, bunun yüzde 80’inin merkezden, yüzde 8,4’ü teşebbüs ve mülkiyet gelirlerinden, yüzde 6’ya yakının ise vergi gelirlerinden oluştuğunu söyledi.
Bu harcamaların yüzde 41’inin yol ve bina yapımına harcandığına vurgu yapan Bucak, şöyle devam etti:
“Kayyım döneminde beton belediyeciliği ile karşı karşıya kaldık. Belediye personeline yapılan ödemeler yaklaşık 2 milyar 500 milyon TL’yi bulmakta. Sekiz yılda personel sayısı dört katına ulaştı. Bu personel ne yapıyor, nerede? Yine kadın, gençlik, kültür ve yoksullukla mücadeleye ayrılan paylar nedir diye baktığımızda 1 milyar 348 milyon harcanmış. Bu politikalar seçim dönemlerine yakın bir harcama olarak karşımıza çıkıyor. Kayyımlar bu 8 yıl boyunca DİSKİ dahil olmak üzere 185 milyon 379 bin borç ödemesi yaparken yönetimimize bırakılan borç 3 milyar 745 milyon 491 bin TL’dir. Geçen ay itibarıyla gelirlerin yüzde 32’sini personel gelirlerine harcadık, yüzde 10’nu da borç ödemelerine ayırdık.”
"Taşınmazlar yandaşlara verilmiş"
523 milyon TL’nin her ay borç olarak kesildiğini aktaran Bucak, şunları kaydetti:
“Taşınmazlar yandaşlara verilmiş. 5’i Kayapınar ilçemiz de olmak üzere yandaşlara tahsis edilen alanlarımız var. Bu kadar çok tarım arazisi, daha önce imarlı alan olmayan ve imarlı alana çevrilen alanlar var. Bu nedenle yeşil alanlarımızın azaldığını görüyoruz. Yeşil alanlarımızı da 8 yıl içinde gözle görülür bir şekilde kaybettik. Gerekli organların karar almadığı, meclisten bir karar çıkmadığı ve bu halkın kaynakları, binalar ve taşınmazların tahsis edildiğini görüyoruz. Tüm bunlarla ilgili başvurularımıza yürütmeyi durdurma kararı verildi, ayrıca Büyükşehir'in aleyhine iki karar verildi o şu an İstinaf’ta. Mülkiye müfettişlerinin incelemesi talebinde bulunduk, gelmediler. Sekiz aydır belediye binamızdalar. Kayyımları inceleyin dediğimizde ‘biz bunun için gönderilmedik’ diyorlar. Belediye bu dönemde adeta bir yap-devret, bir taşeron belediyecilik haline getirilmiş” diye konuştu.
"Çalışma barışı bozuldu"
Bucak, personel atamaları için reform talebinde bulunarak , şöyle devam etti:
“Kayyım tahribatını sadece ekonomik, sosyal kimliksel olarak değerlendirmiyoruz. Personel yapısında çalışma barışını bozan müthiş bir psikolojik şiddet ortamı ile karşı karşıyayız. Bir yönetim tarzı oluşmuş. 2016 yılında ithal bürokratları buraya yerleştirdiler. Orada da çalışma barışı bozuldu, aynı bürokratlara çifter çifter maaş ödediler. Bunların hepsi belgelerle var. Bu atamaların kendisi bizler seçildikten sonra çok ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Sekizinci ayımıza girdik, kayyım bürokratlarının tümü işine geri dönüyor, bizim başvurularımız yılları buluyor. Her partinin bir yerel yönetimler perspektifi var ve ona uygun personel algısı var, tam da bu alan ters yüz edilmeye çalışılıyor.”
Bucak, kayyım döneminde halk otobüsü sayısının 100’den 200'e çıkarıldığını, kayyımın araçları ikiye bölerek rant elde ettiğini ifade ederek, "Bunlar ihalesiz ve süresiz yapılmış, kuruma da 500 milyon zararla geri dönmüş. Halk otobüslerinin havuzunda toplanan paralar denetimsiz ve bu alanda çok vurgun yapılmış. 5 milyon 500 TL’nin kayıp olduğunu tespit ettik. Konuya ilişkin dava açıldı, Ağır ceza davası sürüyor. Bunu 2016 yılında kayyım Cumali Atilla’nın seçim kampanyası için harcamışlar.”
Eş Başkan Doğan Hatun ise seçildikleri günden bu yana ortaya koydukları çalışmaları ve hizmetleri kalem kalem anlattı.
600 kilometreye yakın asfalt yol yapımını tamamladıklarını, kırsal mahallede yaşanan su problemini ortadan kaldırdıklarını kaydeden Hatun, "Topluma reva görülen bir tahribat hikâyesi var. Toplumda yaratılan tahribata yönelik yüz katı bir bütçe harcasak da 2016 statüsüne getiremeyiz" dedi.
Hatun, 391 yataklı kız öğrenci misafirhanesi ile 3 halk lokantasını hizmete sunduklarını belirterek, hayata geçirdikleri uygulamaları aktardı.
"Kayyım atanacak söylemleri ile 8 ayı geçirdik"
Bucak, 30 bin iş başvuru aldıklarını, bu durumun kentin istihdam problemini de gözler önüne serdiğine dikkat çekerek, belediye bünyesinde faaliyet gösteren 24 Daire Başkanlığı’nın tümünün başkanlarının değiştiğini söyledi.
Kadın özgürlükçü katılımcı belediyeciliğin böyle bir anlayışla değiştirilemeyeceğini kaydeden Bucak, “Her an kayyım atanacak diye bir ekip yaşıyor hem belediyede hem de kentte. Sürekli kayyım atanacak söylemleri ile 8 ayı geçirdik. Bizim için zor değil ama personel açısından durum sıkıntılı olabiliyor” diye konuştu.
Toplantıya, eş başkanların yanı sıra Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Demokratik Yerel Yönetimler Kurulundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Rüştü Tiryaki, DEM Parti Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu Eş Sözcüsü Canan Kebenç Özkan ve Genel Sekreter Emrullah Gördük de katıldı.