Güneydoğu'da kış hazırlıkları son sürat devam ederken, tarlalardan toplanan biber ve patlıcanlar içleri oyulduktan sonra iplere asılarak güneşe bırakılıyor.
Güneşte kuruyarak kıvamını alan kurutmalıklar toplandıktan sonra tezgahlardaki yerini aldı. Tezgahta satışa sunulan ve geçen seneye oranla yüzde 40 fiyat artışı olan yeni mahsul kurutmalıklar vatandaşdan yoğun ilgi görüyor.
“Sıcaklıklar kurutmalıkların satışını da hızlandırıyor”
Sıcak havanın kurutumalıkların tezgaha inme süresini azalttığı gibi satışları da arttırdığını belirten esnaf Kenan Sefiloğlu, “Biberlerimiz temmuz ve ağustos aylarında çıkmaya başlar. Kırsal bölgedeki vatandaşlarımız bunları toplayarak açık alanlarda kurumaya bırakır ve işlemlerin tamamlanmasından sonra Almacı Pazarı’na getirerek satışa çıkarır. Havaların ısınması bu kurutmalıkların satışını da hızlandırıyor. Güneşin sıcaklığıyla birlikte kurutmalıklar daha çabuk kuruyarak pazar tezgahında yerini erken alıyor.” dedi.
İpini 80 TL’ye satıyoruz
Sefiloğlu, vatandaşın kurutmak yerine hazır olarak almalarının daha avantajlı olduğunu işaret ederek, “Talebi ağustos, eylül, ekim aylarında artıyor. En taze kurutmalıklar bu aylarda oluyor. Turistlerimiz ve kendi yerel halkımız, biber ve patlıcan kurutmalıklarını bu tarihlerde alarak kışa hazırlık yapıyor. Geçen seneye oranla fiyatlarımızda yüzde 40 artış oldu. Sebebi ise yaş biberlerin fiyatının yüksek olmasından dolayı. Kırmızı yaş biberin kilosu 20 TL ve 5 kilo biberde 1 ip kurutmalık çıkıyor. Biz bir ipini 80 TL’ye satıyoruz. Vatandaşlarımızın biberleri kurutmak yerine hazır almaları daha avantajlı” ifadelerini kullandı.