Mevlid Kandili, Hicri takvimde Rebiülevvel ayının 12. gecesidir. Bu sene 8 Kasım 2019 Cuma günü idrak edilecek olan Mevlid Kandili, Hz. Muhammed’in (sav) 1448. doğum yıldönümüdür. Bu gece, Peygamber Efendimiz’in hayatını ve ahlakını okumak, onun sevgisini ve övgüsünü dile getirmek, onun yolunda olmaya niyet etmek, onun şefaatine nail olmayı dileyerek dua etmek gibi ibadetlerle geçirilmelidir.
Mevlid Kandili’nde yapılacak ibadetlerden bazıları şunlardır:
-
Tövbe etmek: Bu mübarek gece kusur ve günahlarımızdan tövbe ve istiğfarda bulunmalıyız. En azından bir tesbih “Estağfirullah” demeliyiz. Tövbe, işlediğimiz hatalardan dolayı Yüce Mevla’nın huzurunda mahcubiyet ve pişmanlık duyma, günahlara bir daha dönmemek üzere yüz çevirme, hayatımızda yeni ve tertemiz bir sayfa açmaya karar verme demektir. Tövbe, günahla kirlenen ruhumuzu yıkamanın ve yeniden dirilişin ifadesidir.
-
Salat ü selâm okumak: Peygamberimiz (S.A.V.)'e hiç olmazsa bir tesbih salat ü selâm okumalıyız. Can ü gönülden, “Es-salatü ve’s-selamü aleyke ya Resûlallah” demeliyiz. Bu, ona olan sevgimizi, saygımızı ve bağlılığımızı göstermenin en güzel yollarından biridir. Ayrıca, Allah Teala ve melekleri de ona salat ü selâm getirdiklerine göre, biz de bu mübarek zikre katılmış oluruz.
-
Kur’an-ı Kerim okumak veya dinlemek: Böyle mübarek bir gecede yapacağımız ibadetlerin en önemlisi Kur’an-ı Kerim’i okumak, dinlemek ve anlamı üzerinde düşünmektir. Çünkü Kur’an-ı Kerim Cenâb-ı Hakk’ın insanlığa son mesajıdır. O’nun iyi anlaşılması ve uygulanması halinde insanlık mutlu olacaktır. Ondört asırdan beri okunan Kur’an, insanı dinamizme çağıran, aklın ve gönlün şifa kaynağı, ilim ve irfan menbaıdır. O, anlaşılmak ve insanlığa rehber olmak için gönderilmiştir. Bu itibarla sadece okumayı öğrenmekle ve okumakla yetinilmeyip içeriğinin de bilinmesi, Kur’an’ın ne anlattığının kavranılması, hatta onun kendi hayatımıza da yansıtılması gerekir.
-
Hz. Peygamber (S.A.V.) Efendimizin hayatını ve ahlakını okuyup iyice anlamak: Mevlid Kandili, Peygamber Efendimiz’in doğumunu kutladığımız bir gece olduğu kadar, onun hayatını ve ahlakını öğrenip örnek almamız gereken bir gece de olmalıdır. Onun hayatı, Kur’an’ın pratikteki yansımasıdır. Onun ahlakı, Kur’an’ın özüdür. Onun sözleri, Kur’an’ın açıklamasıdır. Onun davranışları, Kur’an’ın uygulamasıdır. Bu nedenle, onun hayatını ve ahlakını okumak, onun sözlerini dinlemek, onun davranışlarını taklit etmek, bize Kur’an’ı daha iyi anlamamızı ve yaşamamızı sağlayacaktır.
-
Dua etmek: Bu mübarek gecede, Allah Teala’ya yalvarıp yakarmalı, O’ndan isteyip dilemeli, O’na şükredip hamd etmeliyiz. Dua, kulun Rabbine olan bağlılığının, güveninin, muhabbetinin ve ihtiyacının ifadesidir. Dua, kulun Rabbine yakınlaşmasının, O’ndan yardım ve rahmet beklemesinin, O’na sığınmasının ve O’na teslim olmasının göstergesidir. Dua, kulun Rabbine olan saygısının, korkusunun, ümidinin ve şükrünün nişanesidir. Bu nedenle, bu gece bol bol dua etmeli, hem kendimiz hem de tüm insanlık için hayır ve bereket dilemeliyiz.
Mevlid Kandili’nde okunacak dualardan bazıları şunlardır:
-
Hatm-i Enbiya: Bu dua, Peygamber Efendimiz’in (sav) doğumunu kutlamak için okunan bir duadır. Bu duada, Allah Teala’ya hamd edilir, Peygamber Efendimiz’e salat ü selam getirilir, tövbe ve istiğfar edilir, Allah Teala’dan af ve mağfiret dilenir. Bu duanın nasıl okunacağı, yukarıda ayrıntılı olarak anlatılmıştır.
-
Mevlid Kandili duası: Bu dua, Mevlid Kandili’nde okunması tavsiye edilen bir duadır. Bu duada, Allah Teala’ya hamd edilir, Peygamber Efendimiz’e salat ü selam getirilir, onun doğumunu kutlanır, onun şefaatine nail olunması istenir, onun yolunda olmaya niyet edilir, onun ümmetinden olmaya şükredilir, onun ahlakıyla ahlaklanmaya gayret edilir, onun sevgisiyle sevilip sevilmeye çalışılır, onun övgüsüyle övülüp övülmeye çalışılır, onun önderliğinde cennete girmeye niyet edilir.
MEVLİD KANDİLİ DUASI
Dua ve ibadetlerle geçirilmesi gereken bu özel günde dualar okunmalı, ibadetler eksik bırakılmamalıdır. İşte Mevlid Kandili duaları;
Hatm-i Enbiya yapmak için, önce 1 Fatiha suresi 3 İhlas-ı şerif okunur.
Sonra: "Eûzu billahis-semiıl-alimi mineş-şeytanir-racim. Rabbi eûzu bike min hemezatiş-şeyatıyn. Ve eûzu bike rabbi en yahdurûnr." duası okunur
Şu ayet-i celile okunur ve buna göre hareket edilir:
Bismillahir-rahmanir-rahim. Ya eyyühellezine amenusbirû ve sabirû ve rabitû vettekullahe lealleküm tüflihûn. Sadekallahül-azıym.
Daha sonra şu sıraya göre hatme devam edilir:
Bismillahir-rahmanir-rahim. İnnallahe ve melaiketehû yüsallûne alen-nebiy. Ya eyyühellezine amenû sallû aleyhi ve sellimû teslima. Sadekallahül-azıym.
100 kere: Salevat-ı şerife,
500 kere: Rabbena zalemna enfüsena ve in lem tağfir lena ve terhamna lenekûnenne minel-hasirin.
100 kere: Salevat-ı şerife,
100 kere: Salevat-ı şerife,
500 kere: Rabbi enni messeniyed-durru ve ente erhamür-rahimin.
100 kere: Salevat-ı şerife,
100 kere: Salevat-ı şerife,
500 kere: La ilahe illa ente sübhaneke inni küntü minez-zalimin.
100 kere: Salevat-ı şerife,
100 kere: Salevat-ı şerife,
500 kere: La havle ve la kuvvete illa billahil-aliyyil-azıym.
100 kere: Salevat-ı şerife, okunur.
MEVLİD KANDİLİ'NDE NELER YAPILIR?
Tövbe etmek: Bu mübarek gece kusur ve günahlarımızdan tövbe ve istiğfarda bulunmalıyız. En azından bir tesbih "Estağfirullah" demeliyiz. Diğer kutlu zamanlar gibi Mevlid gecesi de, özümüze dönerek gaflet içinde geçen günlerimizi sorgulama, unutarak ve bilmeyerek işlediğimiz hatalara tövbe edip bağışlanma dileme, kendimizi ve irademizi yenileme zamanıdır. Tövbe, işlediğimiz hatalardan dolayı Yüce Mevla'nın huzurunda mahcubiyet ve pişmanlık duyma, günahlara bir daha dönmemek üzere yüz çevirme, hayatımızda yeni ve tertemiz bir sayfa açmaya karar verme demektir. Tövbe, günahla kirlenen ruhumuzu yıkamanın ve yeniden dirilişin ifadesidir.
Salat ü selâm okumak: Peygamberimiz (S.A.V.)'e hiç olmazsa bir tesbih salat ü selâm okumalıyız. Can ü gönülden, "Es-salatü ve's-selamü aleyke ya Resûlallah" demeliyiz.