Çivi yazısıyla kaplı küçük kil tableti çözen arkeologlar, Mezopotamya'da 4 bin yıl önceki yemek tarifini keşfetti

BBC Türkçede yer alan habere göre, kimse tam olarak nereden geldiklerini bilmiyor, üzerinde ne yazdığı ise uzun bir süre boyunca kimse tarafından çözülemedi. 

İLAÇ TARİFİ SANILDI, YEMEK TARİFİ ÇIKTI

Yale Üniversitesi Babil Koleksiyonu'nda 1911'den bu yana saklanan, çivi yazısıyla kaplı küçük kil tabletlerin sırrı, 1980'lerin başında Fransız araştırmacı Jean Bottéro tarafından çözüldü. 

Ancak bu tabletler, sanıldığı gibi tıbbi ilaç tarifleri değil, 4 bin yıl önce Mezopotamya'da akşam yemeğinde ne yenildiğini anlatan yemek tarifleriydi.

MEZOPOTAMYA'NIN 4 BİN YILLIK YEMEK TARİFLERİ

Bu dört tabletten en büyüğü bir sabun kalıbı boyutunda, en küçüğü ise sadece bir avuca sığıyor. 

Tabletler, yaklaşık İÖ 1730 yılına tarihlenen güveç tariflerinden et suyuna kadar birçok yemeğin tarifini barındırıyor. 

Harvard Üniversitesi'nden Asurbilimci Gojko Barjamovic ve Iraklı yemek tarihçisi Nawal Nasrallah'ın da aralarında bulunduğu uzmanlar, bu antik tarifleri günümüze uyarlayarak nasıl bir lezzet ortaya çıkabileceğini araştırdı.

Kale kalıntılarında bin yıllık yüzük bulundu Kale kalıntılarında bin yıllık yüzük bulundu

GÜVEÇ VE ET SUYU

H A B E R İ Ç İ-4

Mezopotamyalıların akşam yemeği menüsü genellikle güveç ve et suyu içeriyordu. 

Tabletlerde yer alan kuzu güvecinin tarifi şöyle anlatılıyor:

''Kuzu güveç: Kuzu bacağı yağda mühürlendikten sonra, tuz, bira, soğan, roka, kişniş, İran arpacık soğanı, kimyon, pancar, su, pırasa ve sarımsak eklenerek hazırlanıyor. 

Pancarlar yemeği kırmızıya boyarken, son olarak Mısır pırasası eklenerek güveç tamamlanıyor.''

''BAZI UNSURLAR UNUTULMUŞ''

Bugünün Irak mutfağının temel taşı olan et suyu güveçlerin, binlerce yıl önce Mezopotamya'da da aynı önemi taşıdığı anlaşılıyor. Ancak zamanla değişen damak zevkleriyle, Romalıların ünlü yiyeceklerinin İtalyan mutfağında artık yer almaması gibi, Mezopotamya mutfağının da bazı unsurları günümüzde unutulmuş durumda.

Bu antik tabletler, tarihin en eski akşam yemeği menüsünü gözler önüne sererken, 4 bin yıl öncesine uzanan bu lezzet yolculuğu, hem tarih hem de mutfak meraklıları için unutulmaz bir keşif niteliğinde!

Editör: EYYUP KAÇAR