Bournemouth Üniversitesi öğrencileri, ''Kimmeridge Kadını'' olarak adlandırılan MS 1. yüzyılda yaşamış ve kalıntıları 2000 yılında tesadüfen keşfedilmiş demir Çağı kadınının yüzünü yeriden yarattı.
 
BU öğrencisi Amber Manning'in liderliğindeki ekip, son teknoloji fotogrametri ve 3 boyutlu yazıcıları kullanarak kadının kafatasının sanal ve fiziksel modellerini oluşturdu. Bu sayede, kadının yüz hatları ve doku katmanları hassas bir şekilde yeniden yapılandırıldı. Manning, bu çalışmanın kadına insanlığını geri kazandırdığını ve ziyaretçilerin onunla empati kurmasını sağladığını belirtti.

DEMİR ÇAĞI'NDAN GÜNÜMÜZE UZANAN BİR HİKAYE

Öğrenciler Demir Çağı kadını yeniden canlandırdı

Radyokarbon analizlerinde, Kimmeridge Kadını'nın Geç Demir Çağı veya erken Roma Britanyası'nda, yaklaşık 20'li yaşlarının ortalarında öldüğünün ortaya çıktığını belirten araştırmacılar, ''Kemikleri, zorlu ve fiziksel bir yaşam sürdüğüne işaret ediyor; özellikle bacak kemiklerindeki izler, uzun süre çömelerek çalıştığını gösteriyor'' dedi.

Dr. Martin Smith, bu kadının, Roma işgali öncesi veya sırasında, büyük toplumsal değişimlerin yaşandığı bir dönemde yaşadığını vurgulayarak, ''Bölgedeki Durotriges kabilesine ait olduğu düşünülen Kimmeridge Kadını, o dönemin insanlarının yaşam tarzı ve kültürüne dair önemli ipuçları sunuyor'' dedi.

Işık hızında bağlantı çağı başlıyor Işık hızında bağlantı çağı başlıyor

Wareham Müzesi'nde 5 Nisan 2025'te açılacak sergi, Kimmeridge Kadını'nın hikayesini ve o döneme ait diğer arkeolojik buluntuları ziyaretçilerle buluşturacak. 

Dr. Smith, bu tür buluntuların müzelerde sergilenmesinin, geçmişle bağ kurulmasını sağladığını ve unutulmuş hayatlara ışık tuttuğunu belirtirken, Amber Manning ise, bu projenin, tarihte sıklıkla göz ardı edilen kadınların hayatlarına dikkat çekmek için önemli bir adım olduğunu ifade etti.
 

Kaynak: bournemouth.ac.uk