Oropouche virüsü, küçük sinekler ve bazı sivrisinek türleri tarafından yayılarak Avrupa'ya ulaştı. Güney Amerika'da ölümcül hale gelen bu virüs, İspanya, İtalya ve Almanya'da 19 vaka ile tespit edildi.
GÜNEY AMERİKA VE KARAYİPLER'DE ARTIŞ
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), küçük sinekler ve sivrisinekler tarafından yayılan Oropouche virüsünün, ani ateş, şiddetli baş ağrısı ve titremeye neden olduğunu bildiriyor. Son iki yılda Güney Amerika ve Karayipler'de artış gösteren bu virüs, 2024 yılında ölümcül vakalara yol açtı.
AVRUPA'DA İLK VAKALAR
Haziran ve temmuz aylarında Avrupa'da ilk kez 19 Oropouche vakası kaydedildi. Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi'ne (ECDC) göre, bu vakaların 12'si İspanya'da, beşi İtalya'da, ikisi ise Almanya'da görüldü.
8 BİN VAKA RAPORU VE ÖNERİLER
ECDC'nin yayınladığı raporda, 1 Ocak - 1 Ağustos 2024 tarihleri arasında Amerika kıtasında 8 binden fazla Oropouche vakası rapor edildi. Hamile kadınların özellikle Küba'ya seyahatlerini gözden geçirmeleri öneriliyor.
HAMİLELİKTE CİDDİ RİSKLER
Virüsün hamilelik sırasında bulaşması, fetüs ölümüne veya düşükle sonuçlanabilir. Ayrıca mikrosefali gibi doğum kusurları da görülebilir. CDC, anneden bebeğe bulaşmanın ve olumsuz doğum sonuçlarının bu yıl ilk kez raporlandığını belirtti.
AŞISI VE TEDAVİSİ YOK
Oropouche virüsüne karşı aşı veya spesifik bir tedavi mevcut değil. CDC, korunmanın en iyi yolunun tatarcık ve sivrisinek ısırıklarından kaçınmak olduğunu vurguluyor.
TATARCIK VE SİNEKLERDEN BULAŞIYOR
Amazon havzasında endemik olan Oropouche virüsü, birçok Güney Amerika ülkesinde büyük salgınlara yol açtı. Virüs, özellikle enfekte olmuş tatarcıkların ısırmasıyla insanlara bulaşıyor, ancak bazı sivrisinekler de bu virüsü yayabiliyor.
BELİRTİLER VE YAYILIM RİSKİ
Hastalık ani ateş, şiddetli baş ağrısı, titreme, kas ve eklem ağrısı gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Semptomlar genellikle bir hafta içinde kaybolsa da hastaların yüzde 60'ında tekrarlayabiliyor.