Dicle Elektrik’ten Batman’a 5.7 Milyar TL Yatırım! Dicle Elektrik’ten Batman’a 5.7 Milyar TL Yatırım!

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, kamuoyunda “katliam yasası” olarak bilinen ve sahipsiz köpeklerin öldürülmesine yol açabileceği eleştirilerinin yapıldığı kanun teklifinin TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmesinin ardından açıklama yaptı.

Görüşmelerin sonuna kadar TBMM’de bulunan ve düzenlemeye ‘ret’ oyu veren Özel, teklifin Anayasa’ya aykırı olduğunu, Anayasa Mahkemesi’nin kapısını çalacaklarını söyledi. Özel, “Öncelikle teklifin, yaşam hakkını savunmadığı çok ortada. O yüzden Anayasa Mahkemesi ile ilgili süreci hep birlikte değerlendireceğiz. Sağlıklı bir çevre hakkı insanlar için gerekli ve özellikle aşılı sokak köpeklerinin vahşi yaşamla kent yaşamı arasında özellikle kuduz gibi hastalıklara karşı bir bariyer olması da göz önünde bulundurularak halk sağlığı açısından, toplum sağlığı açısından da çok büyük bir risk alındı. Hepsini birden değerlendirip Anayasa Mahkemesi’ne kanunu götüreceğiz. Bu bizim zaten görevimiz. En kısa zamanda ve yürütmeyi durdurma talebiyle bunu yapacağız” dedi.

“İlk hali doğrudan katliam yasasıydı”

Cumhuriyet Halk Partisi Lideri Özgür Özel, kanun teklifi hakkındaki açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Dört buçuk yıldır bütün başvurularımızda Anayasa Mahkemesi önemli bir kazanım olan yürütmeyi durdurma kararını uygulamıyor. Burada bundan vazgeçmelerini ümit ediyoruz. Ben özellikle tabi buna itiraz eden herkese, muhalefet milletvekillerine ve özellikle Cumhuriyet Halk Partisi grubuna çok teşekkür ediyorum. Hatta çok yaşanmayan bir şey olacak biz sabah 4’te bir kapalı grup toplantısı yapacağız. Çok uzun sürmeyecek ama grubumuz iki buçuk aydır inanılmaz bir performansla doğru bildiklerini savunuyorlar. Yanlışlara engel oluyorlar. Bu yasa da Cumhuriyet Halk Partisi’nin Grubunun, Grup Başkanvekillerinin, yönetiminin ve tüm milletvekillerimizin üstün gayretleri ve kararlığı olmasaydı ötanazi olarak geçip gitmişti. O kararlılıkla geldiler. Buradaki muhalefet toplumsal duyarlılık ile birleşti. Bir sürü geri adım atıldı. Yasanın bütünü yine çok tehlikeli ama ilk geldiği hali doğrudan katliam yasasıydı.

CHP’li belediyeler bu kanunun üstü örtük, yani ‘Sen bu işi çözemezsin, çözemezsen ceza alırsın, gel katliam yap’ çağrısına elbette direnecekler ve bu kanunun o örtülü talimatına uymayacağız. Bundan sonraki süreçte daha çok barınak yapmaya, aşılamaya, kısırlaştırmaya ve sahiplendirmeye yönelik üzerimize ne düşüyorsa fazlasıyla yapacağız ama bu yükün belediye gücüyle ve bu kadar olanaksızlıklar içinde tam olarak yerine getirilmesi mümkün değil. Bundan sonra çıkacak her olumsuzluktan bugünkü sorumsuz yaşama anlayışı sorumludur. Ama bizim belediyelerimiz kendi üzerine düşenlere bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yapmaya devam edeceklerdir.”

Editör: Nazmi Kahraman