Plüton, 2006 yılında Uluslararası Astronomi Birliği (IAU) tarafından gezegenlikten cüce gezegenliğe düşürüldüğünde, bu karar bilim dünyasında büyük bir şaşkınlık yarattı. Aradan geçen yıllara rağmen, Plüton'un statüsü hala tartışılıyor ve bazı gökbilimciler gezegen tanımının yeniden gözden geçirilmesini talep ediyor.

''Aslında 2006 yılı öncesinde net bir gezegen tanımı yoktu. Güneş etrafında dönen ve asteroitlerden büyük olan gök cisimleri genellikle gezegen olarak kabul ediliyordu. 1800'lü yıllarda, bugün asteroit olarak bildiğimiz bazı gök cisimleri bile gezegen sınıfındaydı'' diyen gökbilimciler, Plüton'un, 1930 yılında Clyde Tombaugh tarafından keşfedildiğini söyledi.

GEZEGEN KRİTERİ

Plüton tartışma yeniden alevlendi

Araştırmacılar, gök cisimlerin gezen olabilmesi için 3 kritere sahip olması gerektiğini ifade ederek şöyle dedi:

''Güneşin etrafında dönmesi gerekir. Küresel bir şekle sahip olacak kadar kütleye sahip olması ve kendi uyduları dışında, yörüngesindeki diğer tüm gök cisimlerini temizlemiş olması gerekir. 

Plüton, üçüncü kriteri karşılamadığı için cüce gezegen olarak sınıflandırıldı.''

Birçok bilim insanı tarafından Plüton'un gezegen olarak kabul edilmemesinin eleştiri konusu olmaya devam ettiği bildirildi.

UCLA'dan gezegen bilimci Jean-Luc Margot, bu tanımın güneş sistemi dışındaki gezegenleri (dış gezegenleri) dışarıda bıraktığını ve bir cismin yörüngesini ne zaman temizlediğinin belirlenmesinin zor olduğunu savundu.

Plüton'un yeniden sınıflandırılması, kararın alınma şekli nedeniyle de eleştirildi. 

NASA'nın New Horizons görevinde çalışan gezegen fizikçisi Philip Metzger, IAU'nun gezegen tanımını daha geniş bilimsel topluluğa sunmadığını ve bu nedenle kararın geçersiz olduğunu iddia etti.

Sonuç olarak, Plüton'un gezegen mi yoksa cüce gezegen mi olduğu tartışması devam ediyor.

Editör: NAZMİ KAHRAMAN