DİYARBAKIR

''Proje gerçekleştiğinde Diyarbakır'ın çehresi değişecek''

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Şanlıurfa'da gerçekleştirilen "GAP Eylem Planı Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı"nda yeni GAP Eylem Planı 'nı (2024-2028) açıkladı.

Abone Ol

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz,  Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ev sahipliğinde gerçekleştirilen "GAP Eylem Planı Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, GAP bölsei ile ilgili değerlendirmede bulundu.

Sulanan alanın 2002'de 199 bin hektar olduğuna dikkati çeken Yılmaz, bugün bunun 675 bin hektarı aştığını bildirdi.

Sulanan alanları GAP Eylem Planı kapsamında 1 milyon 111 bin hektara yükseltmeyi hedeflediklerin, 1263 kilometresi eylem planları döneminde olmak üzere 1496 kilometre sulama ana kanalının hazır hale getirildiğini belirten Yılmaz, şunları kaydetti:

''Barajlarda suyu depoluyoruz. İletimi ana kanallar, ana kanallarla bu suyu tarlalara kadar taşıyoruz. Dağıtımı ise tarla içi sulama şebekeleri... Dolayısıyla barajlarımızın çoğunu bitirmiş durumdayız. Ana kanallarımızın çok önemli bir kısmını tamamlamış durumdayız. Şimdi tarla içine girme zamanı. Burada yapacağımız yatırımlar, sulamadaki mesafeler, bunun gıda arzına olan etkisi hem gıda güvenliğimiz açısından çok kıymetli hem de Türkiye'deki fiyat istikrarı açısından önemli.''

Yılmaz, GAP kapsamındaki yatırımların tüm ülkeye fayda getirdiğini söyledi. GAP'ın enerji boyutunun büyük oranda tamamlandığını vurgulayan Yılmaz, 18 barajın ve 14 hidroelektrik santralinin tamamlandığını bildirdi.

Yılmaz, Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve Hidroelektrik Santrali'ni tamamlamanın kendilerine nasip olduğunu dile getirdi.

Yılmaz, sürdürülen Silvan Projesi'ni çok önemli gördüklerine, projenin hem enerji hem de tarımsal boyutu olduğunu ifade ederek, şu değerlendirmede bulundu:

''Özellikle tarımsal sulama boyutu çok daha ağırlıklı. Tamamlanma aşamasına gelen Silvan Barajı 175,5 metre yüksekliği, 8,7 milyon metreküp dolgu hacmiyle Türkiye'nin ve Avrupa'nın en yüksek beton kaplı kaya dolgu barajıdır. Atatürk Barajı'ndan sonra en önemli barajımız. Dolayısıyla bunu da tamamladığımızda GAP Bölgesi'ndeki altyapıyı büyük oranda bitirmiş olacağız.

Sadece bu projeyle 200 bin hektardan daha fazla alan sulamaya açılacak, yüz binlerce insana iş imkanı doğacak. Diyarbakır'ın çılgın projesi nedir? derseniz. Silvan Projesi. Silvan Projesi gerçekleştiğinde Diyarbakır'ın çehresi değişecek, ekonomisi değişecek. Altını özellikle çizmek isterim. Çok engellemeye çalışanlar oldu, çok saldırılar oldu bu projeye. Ama biz kararlı bir şekilde devam ettik. Bazı teknik sıkıntılar çıktı, onlar da aşıldı. Hızla inşallah, bu projemizi hayata geçireceğiz."