Anadolu kültürünün en sevilen lezzetlerinden biri olan çorba, Ramazan ayında da sofralarımızın olmazsa olmazı. Her biri ayrı bir vitamin ve mineral deposu olan çorba çeşitleri, oruç tutan bedenlerimiz için adeta bir sağlık iksiri görevi görüyor.
Çorba, severek tükettiğimiz ve bu mübarek Ramazan ayında da sofralarımızdan eksik etmediğimiz besinlerin başında geliyor. Her damak zevkine hitap edecek şekilde hazırlanabilen, farklı pek çok tarifle sunulan çorba çeşitlerinin önemine Canan Karatay'da dikkat çekiyor. Uzman isim, Ramazan'ı sağlıklı geçirmek isteyenler o çorbayı sofrasından eksik etmesin diyerek önemli tavsiyelerde bulunuyor.
ÇORBANIN TÜRÜ DEĞİL İÇERİĞİ ÖNEMLİ!
Canan Karatay, özellikle çorba tercihinde tarhana başta olmak üzere pek çok besin kaynağını öneriyor. Her ne kadar belli başlı çorbaların ismini verse de önemli olanın içerik olduğuna dikkat çeken Karatay, sözlerine şu şekilde başlıyor:
"Her bir çorba hakikaten çok önemli bir besin kaynağıdır efendim. Mesela bizim evde bütün kış tarhana çorbası mutlaka vardır. Tarhana çorbası etli de olabilir peynirli de olabilir veya sevdiğimiz gibi bol köy tereyağıyla da olabilir. Hakikaten bütün mide ince bağırsak kalın bağırsak floramızı antibiyotik gibi besler."
MİDENİN YUMUŞAMASI İÇİN ÇORBA ŞART
Canan Karatay, özellikle midenin rahatlaması ve uzun saatler tutulan oruç sonrasında sakinleşmesi için çorbanın önemine tekrar vurguda bulunuyor ve sözlerini şu şekilde sürdürüyor:
"Ramazanda iftarda sıcak bir çorbayla, sevdiğimiz bir çorba, tabii ki kırmızı mercimek çorbası olabilir, yeşil mercimek çorbası olabilir. Yalnız kırmızı ve yeşil mercimekleri lütfen yerlisini bulup alalım, ithal olmayacak ve Kanada'dan gelme olmayacak. Efendim erişte çorbası çok önemli, iftarda mutlaka sıcak bir şey için. Bütün gün kuru kalmış boğazın, midenin yumuşaması için ılık çok sıcak olmamak şartıyla bir çorba içilmelidir. Ekşili köfte olabilir onun suyu da çok önemlidir. İşte Gaziantep'in analı kızlısı vardır, efendim bizim Elazığ'ın çok güzel yoğurt erişte çorbası vardır veya domatesli erişte çorbası. Yani bizim Anadolu mutfağı o kadar zengin bir mutfak ki buradaki çorbalar çok önemlidir."
EN ÖNEMLİSİ KELLE PAÇA
Karatay deyince akla belli başlı besinler de geliyor. Tereyağı, tarhana, zeytinyağı ve tabii ki de kelle paça! Uzman isim çorbaların faydalarını sıralarken kelle paçaya da değinmeden durmuyor. Karatay kelle paça üzerine görüşlerini;
"Tabii en önemli çorbalardan biri de her zamandan beri söylüyoruz kelle paça. Kelle paça da çok önemlidir. İçindeki kolajen çok önemlidir ve de aynı zamanda içinde bulunan doğal mineraller büyük önem taşır. İçerisindeki D vitamini de önemlidir. Kelle paça içemeyenlere kemik suyu öneriyoruz." şeklinde açıklıyor.
Kelle paça benzeri kuyruk yağı içeren besinlerin tüm dünya genelinde önem taşıdığına da dikkat çeken uzman isim, "Bütün uluslararası ülkelerde de Almanya'da Rusya'da İngiltere'de de çorba çok önemlidir. Mesela İngiltere'de oxtail soup vardır yani sığır kuyruğu çorbası. Bizim kelep paçanın aynısıdır, asırlardan beri İskoçya'da kullanılır. Ben İngiltere'de yaşarken çok içmişimdir efendim." diyerek sözlerini noktalıyor.
KARATAY'IN NEFİS ÇORBA TARİFİ
Karatay, kendisi de kitabı içerisinde farklı pek çok şifalı tarif veriyor. İşte Ramazan'ınızı şenlendirip midelerinizi rahatlatacak Karatay'ın bilinen ve en sevilen çorba tarifi!
MALZEMELER
1 adet tavuk göğüs eti
1 diş sarımsak
1 adet patates,
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı kimyon
1 adet kereviz sapı
Yarım demet maydanoz
1 adet orta boy kuru soğan
1 tatlı kaşığı tuz
1 adet havuç
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı zerdeçal
1 çay kaşığı zencefil
YAPILIŞI
Tavuk göğsü bir tencere içerisine alıp üstünü geçecek kadar su ekleyin. Sonrasında bu göğüs etini haşlamaya bırakın. 20-25 dakikalık bir pişirme süresi yeterli olacaktır.
Tavuk eti piştikten sonra bir kaba alın ve eti didikleyin. Suyu tencere içerisinde beklemeye bırakın, didiklediğiniz tavukları ise bir kapta bekletin.
Yeni bir tencere içerisine soğanı küp küp doğrayıp atın, üstüne zeytinyağını dökün. Bu ikiliyi güzelce ve soğanlar ölene kadar kavurun. Daha sonra üstüne rendelediğiniz sarımsağı da ekleyin.
Havuç, kereviz ve patatesi küp küp doğrayın ve kavrulmuş soğan içerisine ekleyin. Baharatları da ekleyin ve kavurma işlemini sürdürün. Daha sonra tavuk suyunu ekleyin ve sebzeler yumuşayana kadar pişirin.
Çorba piştikten sonra tavuk etini ekleyin ve karıştırın. Daha sonra ince kıyılmış maydanoz ile süsleyerek servis edin.
Bağışıklığınızı güçlendiren bu çorba sayesinde sağlığınıza sağlık katacaksınız! Bu akşam iftarda şifalanmak için hemen bu tarifi deneyin!