Reyondan Reyona…

Abone Ol

Sabah uyanıp yapılacaklar listenize göz attığınızda, listenizde yer alan maddelerden biri de markete gitmek. Markete gitmeden liste mi yaparsınız yoksa öyle hesapsızca mı gidersiniz.

Markete girişinizi yaptınız, sepetinizi keyifle aldınız ve ilerliyorsunuz; sepetinizin doluluğu karnınızın açlığıyla mı doluluğuyla mı paralel ilerler?

Alacağınız ürünün reyonuna geldiniz; satın almada baz aldığınız, ürünün markası mı olur içindekiler kısımı mı? Paketin ön yüzünde yer alan “%100 doğal” ya da “Tamamen organik” ibareleri sizin için yeterli olur mu?

Hadi gelin beraber bir market turuna çıkalım ve sağlıklı bir alışveriş nasıl yapılır bakalım!

Meyve ve sebzelerden başlayalım

Mevsiminde meyve tüketmenin önemini neredeyse hepimiz artık kavramış durumdayız. Fakat bazen mevsiminde olmasak da elimiz bazı meyve ve sebzelere gidebiliyor. Böyle durumlarda, en azından kötünün iyisine gitsin, deyip üzerinde “arılıdır” ibaresinin yer aldığını seçmekte yarar var. Seralarda bitkiler arası tozlaşma, arılar aracılığıyla olur ve bu hormonlu sebze yetiştiriciliğini önler. Özellikle domateslerde sık rastlanır, bu ‘arılıdır’ ibaresine.

Kuru Meyve ve Kuru Yemişler

Kuru meyve ve kuru yemiş alımında gözlerimizin hemen yönelmesi gereken kısım içindekiler kısmıdır; Zira günden güne opsiyonları çoğalan bu ürünlerin,  içindekiler listesi de hayli genişlemektedir.

Bu ürünlerin alımında glikoz şurubu, bitkisel yağ, şeker içermeyenler tercih edilmelidir. Açıkta satılan kuru yemişlerin içinde de şeker olabileceği göz ardı edilmemelidir. Sossuz, kavrulmamış, tuzsuz olanların seçilmesinde yarar bulunmaktadır. ‘Kuru kayısı’ kükürt ile sarartma işlemine maruz kaldığından dolayı ‘gün kurusu’ kayısı daha sağlıklı bir seçenek olacaktır.

Fıstık, fındık ezmeleri seçerken ise dikkat edilmesi gereken en önemli husus ‘hidrojenize yağ’ içermemesidir.

Tahıl Ürünleri ve Baklagiller

Ekmek tercihlerinizi ‘tam tahıllı’ opsiyonuna yöneltin. Açıkta satılan ev yapımı günlük ekmeklerin içinde de şeker ve katkı maddeleri bulunabilmektedir. Bu nedenle tükettiğiniz ekmeğin içeriğine hakim olmanız oldukça önemlidir.

Satın aldığınız ekmeklerde ‘içindekiler’ kısmı bulunmasına mutlaka hassasiyet gösterin. Satın alacağınız ekmeklerde; şeker, katkı maddeleri içermeyeni ve tam buğday oranı en yüksek olanı tercih edin. Kızarmış ekmeklerin beyaz un ve lüzumsuz şeker içeriğinden dolayı tercih edilmemesinde yarar vardır, onun yerine evinizde kendi ekmeğinizi kızartma seçeneğini kullanabilirsiniz.

Satın aldığınız paketli bakliyat ürünlerinin; markadan markaya besin değerlerinde değişiklikler bulunabilmektedir. Besin değerinde en az kayıp olanları tercih edin.

Kahvaltılık gevrek ve tahıllar; katkı maddesi ve şeker içeriği ile doludur. Bu ürün paketlerinin ön yüzleri oldukça yanıltıcıdır; Bu noktada tekrar gözlerinizi etiket bilgisine yöneltip en kısa ve temiz içeriğe sahip olan opsiyonu tercih edin.

Yalnızca yulaf ve meyve içeriği olanlar, en sağlıklı tercihler olacaktır.

Şarküteri  Ürünleri

İşlenmiş et ürünleri, kanserojen etkiye sahip nitrit ve nitrat içeriğinden dolayı tüketilmemelidir.

Et tüketimlerinizde büyük zincir marketler yerine içeriğine hakim olduğunuz küçük yerel kasaplara yönelmenizde fayda var.

Derin su balıkları civa içermektedir. Yüksek derin su balıkları tüketmeyip yüzey balıklarını tercih ederek çeşitlilik sağlamanız daha iyi bir seçim olacaktır.

Süt ve Süt ürünleri

Yüksek protein içeriğine sahip süt ürünleri vücudumuzun bir öğünde alması gereken protein miktarını aşabileceğinden ötürü böbrek harabiyeti ile sonuçlanabilmektedir. Bu sebeple sağlıklı ürünler kategorisinde yer almazlar.

Meyveli süt ve yoğurt ürünleri lüzumsuz şeker ve katkı maddesi içeriğinden ötürü tercih edilen ürünler değildir. Paketli süt ve süt ürünlerin besin içerikleri markadan markaya değişiklik göstermektedir; Satın alımında besin değerleri ve içeriğine hassasiyet gösterin.

Atıştırmalıklar

Hepimiz ara sıra atıştırmalıklara elimizi uzatıyoruz. Günün stresini atmak, o an iyi hissetmeye ihtiyacımız olduğu için ya da bir şeyler izlemeyi daha keyifli hale getirdiğini düşündüğümüzden atıştırmalıklara yöneliyoruz.

Atıştırmalıklar kısmı öylesine geniş ve genişleyen bir kategori ki, bu açıdan verilebilecek en iyi ve kestirme tavsiye: İçindekiler kısmı koca bir paragraf olan atıştırmalıktansa, içindekiler kısmı 3 satırlık olan bir atıştırmalık daha iyi bir tercih olacaktır.

Sağlıklı atıştırmalıklar diye bir bölüm de oluştu biliyorsunuz. Ama bu ürünlerin çoğu, paketlerinin ön kısmında yazan “şekersiz”, ”doğal”, “katkı maddesi içermez”, “organik” ibarelerinin aksi niteliğe sahip.

Özetle alışveriş yaparken aklınızda taşıyacağınız en mühim cümle: Paketin ön yüzü beni ilgilendirmiyor, benim odağım içindekiler kısmı! olsun.

Sağlıklı alışverişler!