Nazmi Kahraman

Kadıköy'deki, bronzdan yapılmış kızgın boğa heykelinin savaş ganimeti olduğunu biliyormusunuz.?

1864 yılında Fransız heykeltıraş Isidore Jules Bonheur tarafından yapılan kızgın boğa heykeli son durağı olan Kadıköy Altıyol mevkine yerleştirilir. Kadıköy'ün simgesi ve önemli bir buluşma noktası olarak bilinir.

Fransız'lar, gücünü Almanlara göstermek için bronzdan yaptırdıkları kızgın boğa heykelini Almanlar, savaştığı Fransız'ları yenince Almanya'ya götürülür.

Alman İmparatoru ve prusya Kralı II. Kasier Wilhelm tarafından 1917 yılında Başkomutan Vekili Enver Paşa'ya armağan edilen savaş ganimeti olan heykel, İstanbul'a getirilir.

İSTANBUL'A NASIL GETİRİLDİ?

Heykelin İstanbul'a nasıl geldiği kesin olarak bilinmemekle birlikte farklı kaynaklarda farklı bilgiler verilmektedir.

Bir iddiaya göre, eser 1865 yılında Paris'te sergilenmiş, 1867 yılında Avrupa seyahati esnasında Paris Evrensel Sergisi'ni ziyaret eden Osmanlı padişahı Abdülaziz'in ilgisini çekmiş. Abdülaziz, bu ziyareti sırasında at, geyik, aslan gibi hayvan heykellerinin yanı sıra iki adet de boğa heykeli içeren 24 parçalık bir koleksiyon sipariş etti.

Bu koleksiyondaki heykeller önce Beylerbeyi Sarayı bahçesinde, bir bölümü ise daha sonra Yıldız Şale Köşkü bahçesinde yer almışlar.

SON DURAĞI KADIKÖY

Fransız gücünü Almanlara göstermek için yapılan heykel, Almanlar Fransızları yenince Almanya'ya taşınmıştır. Alman İmparatoru ve prusya Kralı II. Kasier Wilhelm tarafından 1917 yılında Başkomutan Vekili Enver Paşa'ya armağan edilen heykel İstanbul' getirilir. Biri Yıldız Sarayı'na diğeri ise Beylerbeyi Sarayı'na yerleştirilir.

1910 yılında Yıldız Şale Köşkünden alınan heykel önce Enver Paşa ile eşine ait Bilezikçi Çiftliği'ne nakledilir. Enver Paşa'nın yurdu terk etmesinden sonra koleksiyondaki çeşitli hayvan heykelleri Ahmed Muhtar Paşa tarafından çiftlik ile beraber satın alınır. Ahmet Muhtar Paşa'nın aldığı heykelleri Feneryolu'ndaki köşküne ve Moda'daki Dimitri Veldemi Köşkü bahçesine yerleştirir. 

Heykel, 1940'lı yıllarda Kadıköy ilçesi merkezinde yer alan Eski İskele'nin karşısındaki Kaymakamlık Binası ile Sokoni Vakum Oyl Benzin İstasyonu arasındaki noktasına konulur.

1949 yılında ise Spor ve Sergi Sarayı önüne yerleştirilen heykel, 1969 yılı sonrasında tekrar Kadıköy Kaymakamlık Binası yanındaki önceki yerine taşınır ve 1980'li yıllarda kopyası çıkarılmak üzere kalıbı alınır.

Böylece heykelin bir eşi de Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde bulunmaktadır. 1987 yılında ise boğa heykeli Kadıköy Kaymakamlığı önünden Altıyol'a taşınır.

4 AYRI ÜLKEDE DE VAR

Bonheur aynı heykelden birden fazla üretti. Bu heykelin İngiltere'de, Belçika'nın Anderlecht şehrinde, İspanya'nın El Puerto de Santa Maria şehrinde ve ABD'nin Rhode Island eyaletinde birer eşi mevcuttur. 

Sanatçı, söz konusu heykelin biblo büyüklüğünde kopyalarını da üretmiş ve satmıştır.

Kaynak: vikipedia


 

Editör: ALİ ABBAS YILMAZ