DİYARBAKIR

SES Diyarbakır şubesinden beslenme hakkı ile ilgili açıklama

Abone Ol

Diyarbakır Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi önünde açıklama yapan SES Diyarbakır şubesi, sağlıklı beslenme hakkı ile ilgili taleplerini sıraladı. 

Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi, “Sağlıklı, hijyenik ve doyurucu yemek haktır” diyerek Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi önünde basın açıklamasında bulundu.

Sağlık ile ilgili sektörde çalışanların beslenme hakkının ihlal edildiğini ve çalışanların yeterli seviyede beslenemediğini ifade eden SES Diyarbakır Şubesi, işyerlerini çalışanların beslenme haklarını gözetmeye çağırdı.

SES Diyarbakır Şubesi’nin basın açımlamasında dile getirdikleri bir takım talepleri şöyle:

-Toplu iş sözleşmeleri çerçevesinde “iş yerinde verilen yemekler çalışanların çalıştıkları işe göre gereksinim duydukları enerjinin yarısını karşılayacak yeterlilikte olmalıdır” kuralına uygun düzenlenmelidir.

-Çalışanlara işyerinde sağlanması gereken bu enerjinin tamamını içeren yemekler/yiyecekler tek bir öğünde (genellikle öğle yemeğinde) sunulmamalıdır.

-Kaliteli beslenme koşullarının sağlanması için; yemeğin miktarında yeterlilik, çeşitlilik, öğün sayısı ve öğünlere dağılımda denge, yüksek sübjektif kalite/tüketilebilirlilik kalitesi, yüksek besin değeri korunumu, yüksek hijyenik kalitenin sağlanmasına yönelik düzenlemeler yapılmalıdır.

-Özellikle ağır ve tehlikeli işler kapsamında çalışan işçilerin sıvı alımı, susama duygusuna bakılmaksızın artırılmalıdır. Bunun için yine yapılan işin niteliğine göre artırılması kaydıyla ( güneş altında, çok sıcak ortamlarda, koruyucu ekipmanla çalışma vb. koşullarda) günde en az 12-14 bardak veya her 1000 kalori başına 1 litre kadar sıvı tüketilmesi sağlanmalıdır.

-Özellikle ağır işte çalışanlara günlük enerji ve besin öğeleri gereksinmelerinin yarısını karşılayacak nitelikte; ana ve ara öğünlü menüler planlanmalıdır. Set seçimsiz menüler uygulanıyorsa; bu menüler mümkünse 4 kap olarak planlanmalıdır.

-Bazı özel birimlerde çalışanlara, bazı besin öğeleri normal gereksinmeye ek olarak verilmelidir. Sadece karın doyurucu değil, sosyal ve psikolojik tatmin sağlayan, eğitici ve çalışanların beslenme alışkanlıklarına uygun bir beslenme programı uygulanmalıdır.”