DÜNYA

Ses hızından 80 kat daha hızlı yıldızlar keşfedildi!

Gökbilimciler, Samanyolu'nun komşusu Büyük Macellan Bulutu'nda şaşırtıcı bir keşfe imza attı.

Abone Ol

Gökbilimciler, Samanyolu'nun komşusu Büyük Macellan Bulutu'nda şaşırtıcı bir keşfe imza attı. 

Avrupa Uzay Ajansı'nın güçlü gözlem aracı Gaia, devasa bir yıldız kümesinden ses hızının 80 katı hızla fırlayan 55 yıldızı tespit etti! Bu kozmik kaçış, evrenin en büyük ve en parlak yıldızlarından bazılarının, doğum yerlerinden şiddetli bir şekilde atıldığını gösteriyor.

YILDIZ KÜMESİNDEKİ PATLAMALAR

Araştırmacılar, yaklaşık 158.000 ışık yılı uzaklıktaki R136 adlı yıldız kümesinin, yüz binlerce yıldıza ev sahipliği yaptığını ifade ederek, ''Ancak, bu kümedeki yıldızlar bir süredir huzursuz. Son iki milyon yıl içinde en az iki büyük patlama yaşandı ve bu patlamalar sırasında yüzlerce yıldız, kümeden şiddetli bir şekilde fırlatıldı'' dedi.

NEDEN BU KADAR HIZLI ?

Bilim insanları, ses hızından 80 kat daha hızlı olmasının, yıldızların küme içindeki yoğun kütleçekimsel etkileşimlerden kaynaklı olduğunu söyledi.

''Yıldızlar arasındaki çekim kuvvetleri, zamanla dengesizleşerek bazı yıldızları kümeden dışarı atıyor. Bu durum, tıpkı bir taşın sapanla fırlatılması gibi, yıldızların uzay boşluğuna doğru hızla ilerlemesine neden oluyor'' diyen bilim insanları, bu yıldızların, evrende adeta kozmik füzeler gibi hareket ettiklerini belirtti.

Bu keşfin, evrenin oluşumu ve evrimi hakkında yeni bilgiler sunduğunu da kaydeden bilim insanları, bu tür kaçak yıldızların, galaksilerin nasıl oluştuğu ve evrendeki madde dağılımının nasıl değiştiği konusunda önemli ipuçları verebileceğini ifade etti.

KAYNAK: Livesience