Sevgili, sevgi duyulan, âşık olunan, sevilen, karşılıklı olarak sevgi ve bağlılık duyulan kişiyle yaşanan ilişkiye denilir. Günlük yaşamda flört kavramıyla eş değer kullanılsa da sevgililik, flörtten sonra gelen bir aşamadır. Çünkü flört, çok yakın duygusal arkadaşlık demektir.

Hıristiyan inanışına göre Roma azizlerinden olan Valentine ya da Valentinus, M.S. 269 yıllarında askerlerin evlenmesine karşı çıkması nedeniyle öldürülür, bu aziz aşkların azizi olarak da bilinir. Aziz Valentine, her yıl 14 Şubat günü anılmış ve zamanla bugün, Sevgililer Günü'ne dönüşmüştür.

Hıristiyan metinlerinde Valentinus şeklinde anılan başka bir aziz daha vardır. Bu iki azizi tek kişi kabul edenler olsa da bazı araştırmacılar Sevgililer Günü'nün Valentine'den değil de Valentinus denen diğer azizden kaynaklandığını iddia eder. 

SEVGİLİ SÖZCÜĞÜNÜN ANLAMI NEDİR?

Valentine kelimesi, Batı medeniyetlerinde "hoşlanılan kişi" ya da "sevgili" anlamında kullanılır. Sevgililer Günü'nde gençler, hoşlandıkları kişilere "Be my valentine? (Sevgilim olur musun?)" yazılı kartlar verirler.

Claudius'un askerlerinin evlenmesine karşı tutumu ve birlikteliklerin engellenmesi nedeniyle Aziz Valentine'in idam edildiği gün, M.S. 496'da Papa Gelasius tarafından Aziz Valentine Günü, Valentine's Day veya Sevgililer Günü olarak ilan edilmiş.

Sevgililer günü Türkiye'de 14 Şubat 1981 yılından itibaren kutlanmaya başlandı.

Yazar Hıncal Uluç'un Katkılarıyla Başlayan Kutlamalar,  Erkekçe Dergisindeki yazısıyla birlikte, Türkiye'de Sevgililer Günü kutlamaları resmi olarak başladı. 14 Şubat 1981 tarihinde yapılan bu ilk kutlama, zamanla ülkenin her tarafında geleneksel bir etkinlik olarak kutlanmaya başladı.
 

Kaynak: vikipedia